Rauha-patsas sai valkolakkinsa

Vanhan Vason rakennuksen länsipäässä seinässä olevat patsaat ovat nyt molemmat saaneet olla hetken keskipisteenä. Viime vuonna vapun aaton tilaisuudessa pohjoiseen katsova patsas sai valkolakin, tänä vuonna länteen katsovan vuoro.

Tilaisuuden järjesti Nuorisovaltuusto. Sen puheenjohtaja Julia Nikusaari toivotti paikalla olleet tervetulleeksi tilaisuuteen.

– Vielä eilen näytti siltä, että tänään juhlitaan räntäsateessa, mutta onneksi aurinko pilkottaa ja lämmittää meitä tänään.

Patsaan lakituksen suoritti Pilvi Marsela Tarmo Kankaan avustuksella.

 

Myös Kustaa II Aadolf juhlisti tilaisuutta.

– Meillä on vapusta erilaisia muistoja itse kullakin ja jos ihan rehellisiä ollaan, saattaa joku vappu olla sellainen, ettei muista siitä mitään.

Vapunpäivän juhlinta sai alkunsa Saksasta, jossa eli abbedissa Valborg. Hänet julistettiin 1.5. vuonna 870 pyhimykseksi ja siitä alkoi vapun vietto.

– Vappua vietetään eri puolilla eri tavalla, mutta jotain yhteistä siihen joka paikassa liittyy, kuten ilmapallot, serpentiinit, kulkueet, naamarit ja tekonenät.

Vappu on monissa maissa yksi vuoden railakkaimpia juhlapäiviä ja Kustaa arveli, että Suomessakin näin voidaan varmaan sanoa.

– Mutta nyt, uskon ja toivon, että juhlimme vappua viimeistä kertaa Kaupunginlahden rannalla.

Kustaa ei ole ajatellut kieltää vapun viettoa, vaan hän uudisti myös jo aiemmin esitellyn ideansa. Kaupunginlahti tai kuten sen vanha haukkumanimi ruotsiksi kuuluu, Skeidaviken, tulisi hänen mielestään muuttaa Kuninkaanlahdeksi.

 

Tilaisuuden musiikista vastasi pikakasteen saanut Skeidavikens grabbar eli duo Jukitsu&Takala.

– Viime vuoden musiikkivalintamme saivat kritiikkiä osakseen, joten päätimme vetää saman setin ja jatkaa paheksunnan keräämistä, Jukitsu kommentoi biisilistaa.