Veneliikkeessä eletään vuoden kiireisintä aikaa

Veneilykelit eivät vielä ole olleet kovinkaan hyvät, mutta veneitä on jo paljon vesillä odottamassa kelien parantumista. Suukarissa sijaitsevan Veneilykeskuksen Sauli Saarisella keväiset työpäivät venähtävät helposti jopa 16 tunnin mittaisiksi ja viikkoon mahtuu seitsemän työpäivää.

– Siitä on jo reilut toistakymmentä vuotta kun silloinen omistaja Ari Penttilä pyysi auttelemaan. Muutaman vuoden jatkoi metallihommia ja tein alihankkijana Arille kaikenlaista, aluksi kesäisin ja sitten enemmänkin.

Vajaa kymmenen vuotta sitten Sauli lopetti metallityöt kokonaan ja jäi päätoimisesti työskentelemään veneiden ja moottorien pariin. Kun Ari vuonna 2011 luopui firmasta, niin Sauli jatkoi yrittäjänä.

Yrityksen toimialaan kuuluu veneiden, moottorien ja tarvikkeiden myynti, veneiden huolto, säilytys, kuljetukset ja kaikki muukin alaan liittyvä. Pääpaino on perämoottoreissa.

 

– Veneilijät alkavat heräillä heti kun jäät lähtevät. Arvelisin, että viileistä keleistä huolimatta yli puolet minulla säilytyksessä olleista veneistä on jo vedessä.

Talvisäilytyksessä oleville veneille on syksyllä tehty perushuolto, mutta jotain tekemistä usein on vielä keväälläkin ennen veteen laskua.

– Ja kohta alkaa sitten kivelleajokorjausten tekeminen, silloin homman luonne vähän muuttuu. Huollot saa yleensä tehdä rauhassa, mutta veneilyaikaisilla korjauksilla tuppaa olemaan kiire, pääosa asiakkaista kun on kalastajia tai mökkiläisiä, jotka venettä tarvitsevat säännöllisesti.

Viileä kevät ei siksi olekaan yrityksessä juuri näkynyt, huviveneilijät, jotka enemmän katsovat kelejä, eivät huhtikuussa tai toukokuun alkupuolella juuri muutenkaan liiku.

Kevään kiireet jatkuvat aina juhannukseen asti, sen jälkeen rauhoittuu ja työ muuttuvat erilaisiksi.

 

Veneiden osalta nykyään eletään tilausten mukaan eli veneitä ei pidetä varastossa, vaan ne tilataan valmistajalta. Moottoreita ja muita tarvikkeita saa kyllä läpi kesän.

Venemoottorien suhteen on käynyt vähän samoin kuin autojen kanssa. Pitkä takuuaika ja sen vaatima merkkihuolto ja moottorien muuttuminen ovat käytännössä lopettaneet niiden itsehuollot. Eikä kaikilla veneilijöillä siihen olisi haluakaan.

Erilaisia veneilytarvikkeita Veneilykeskuksesta löytyy paljon. Saarinen sanoo, että heidät mielletään pitkälti huoltofirmaksi, mutta tarvikepuoli on vuosi vuodelta kasvanut.

 

Veneilyyn liittyen ei tälle vuodelle tullut merkittäviä muutoksia eikä lakisääteisiä juttuja.

– Talven veneverokeskustelu näkyi selvästi, heti kun siitä alettiin puhua, niin ihmiset tulivat epäluuloisiksi ja kun se lopulta torpattiin, niin sitten taas kauppa alkoi käydä. Epävarmuus teki varovaiseksi ja haluttiin odottaa lopullista päätöstä, vaikka asia ei muuten niin mullistava olisi ollutkaan.

 

Veneilykeskus tai sen taustalla oleva Penerco Oy on yhden miehen yritys, jossa ei ole vieraita työntekijöitä. Sen sijaan yritys on verkottunut eli samassa hallissa toimii myös yhden miehen yritykset MRK-Asennus ja Merifix.

– Töitä tehdään paljon yhdessä alihankintana. Homma on pelannut hyvin jo toistakymmentä vuotta.

Veneidenlaskun ensimmäinen ruuhka on ohi ja juuri nyt on hieman rauhallisempaa. Tekemistä toki riittää, mutta aina löytyy joustoa sen verran, että kiireellisiä hommia ehditään hoitaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.