Vasama valtuuston, Wala ja Koski hallituksen johtoon

Kuntavaalien jälkeen Uuteenkaupunkiin poliittiseen kenttään muodostunut 24 valtuutetun koalitio, johon kuuluvat Sdp, Vasemmistoliitto, ProUki ja Kristillisdemokraatit, julkisti tänään aamupäivällä tärkeimpien luottamuspaikkojen haltijat tulevaksi valtuustokaudeksi.

Valtuuston puheenjohtajaksi tulee Sdp:n Jaana Vasama. Hallituksen puheenjohtajuus jaettiin niin, että ensimmäiset kaksi vuotta sitä johtaa ProUkin Heikki Wala, viimeiset kaksi vuotta Sdp:n Merja Koski.

Koalition muut hallitusjäsenet ovat Sdp:n Jaana Reijonsaari (henkilökohtainen varajäsen Seppo Laine), Lea Myllymäki (Heli-Päivikki Laurén) ja Jarmo Kolkka (Jouni Tissari). Merja Koski on ensimmäiset kaksi vuotta hallituksen tavallinen jäsen, hänen varaedustajansa on Janne Sjölund.

Walan henkilökohtaisena varajäsenenä on Helle Wahtera. Vasemmistoliiton edustaja hallituksessa on Sami Laaksonen, hänen varallaan on Li Grönlund.

Kaupunginvaltuuston toiseksi varapuheenjohtajaksi valitaan vasemmistoliiton Harto Forss.

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten ryhmälle jäävät siten valtuuston ja hallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan paikka sekä neljä hallituksen jäsenen paikkaa.

 

Koalition neuvottelija toiminut kunnallisneuvos Helena Vartiainen sanoo, että kyseessä on puhdas tekninen sopimus, johon ei liity mitään poliittista ohjelmaa eikä asiakohtia.

– Toivon, että yhteistyön rakentaminen on se toimintatapa, millä asioita ensi valtuustokaudella viedään eteenpäin. Haasteita tulee olemaan ja varmaan yllätyksiä, mutta ne tulee ratkaista asia kerrallaan eikä siksi mitään valtuustokauden kattavaa ohjelmaa pyrittykään tekemään.

Koalitiolla on myös jo selvillä, ainakin ryhmätasolla, mitkä lautakuntien puheenjohtajan paikat se ottaa, mutta niitä ei vielä paljastettu.

– Sdp neuvotteli kaikkien ryhmien kanssa ja lähdimme puheenjohtajuuksien ympärille kokoamaan pakettia. Tämä laaja rintama oli kunnallisjärjestön ensimmäinen vaihtoehto ja kun siinä päästiin tulokseen, niin hyvä.

 

Vasemmistoliiton tulo koalitioon ratkesi Harto Forssin mukaan jo viime syksynä, kun oikeisto halusi supistaa lautakuntien kokoa niin, että pienet puolueet jäisivät niissä vallan vaille edustusta.

– Oikeisto otti kyllä meihin yhteyttä, mutta kun saimme koalition kautta sen mikä meille vaalituloksen mukaan kuuluukin, niin valinta oli helppo.

Kaupunginhallitukseen nouseva Sami Laaksonen oli tyytyväinen, että neuvottelujen tuloksena saadaan tuuletettua kaupungin poliittista henkeä.

– Vaalitulos eli protesti viime valtuustokaudelle, setä hyödynsi parhaiten ProUki, mutta myös me saimme varmaan protestiääniä

Kristillisdemokraattien Erik Junnila totesi, että he ovat olleet ennekin sdp:n kanssa yhdessä ja samaa haluttiin jatkaa.

– Vasemmistopuolueet ovat ottaneet kristillisdemokraattien ajatuksia hyvin vastaan.

 

Heikki Wala kertoi, että myös ProUki neuvotteli molempien ryhmien kanssa. Kolmas vaihtoehto olisi ollut jäädä yksin ja sillä ryhmä olisi saanut hallituspaikan, mutta ei puheenjohtajuutta.

– Meillä oli pieniä toiveita, joihin keskustan ja kokoomuksen ryhmät eivät olleen valmiita suostumaan. Haluamme muuttaa täällä toteutetun politiikan suuntaan ja siksi lähdimme koalition mukaan.

Wala totesi, että koalition puolella oli ymmärrystä sille, että myös henkilökohtainen vaalitulos tulee huomioida.

– Jos olisimme valinneet toisen puolen, niin todennäköisesti valtuuston suurin puolue ei olisi saanut valtuuston eikä hallituksen puheenjohtajuutta eikä sekään olisi ollut oikein

ProUkin Matti Ankelo totesi, että äänestäjiltä saatu viesti oli selkeä, kaupungissa halutaan muutosta siihen tapaan, millä politiikkaa tehdään.

– Eräiden kokoomuksen avainhenkilöiden taholta meihin suhtauduttiin ylimielisesti ja halveksivasti, ei sillä tapaa toimita.

Helle Vahtera totesi, että hän ei pitänyt keskustan ja kokoomuksen tarjoamasta poliittinen ohjelmasta, johon olisi pitänyt sitoutua.

– Ihmiset aivan selvästi paheksuivat mennyttä 4,5 vuoden valtuustokautta. Nyt viedään hyviä asioita yhteistyössä eteenpäin.

 

Artikkelikuvassa neuvottelutuloksesta kertoneet Helle Vahtera (vas.), Erik Junnila, Jarmo Kolkka, Helena Vartiainen, Sami Laaksonen, Harto Forss, Matti Ankelo ja Heikki Wala.