Olemme eri ihmisiä kuin kolme vuotta sitten

Lukion lakkiaisissa uuden ylioppilaan puheen piti Hanna Tomunen. Hän sanoi, että lukion aikana on tullut paljon uusia tietoja ja taitoja, mutta merkittävin asia kolmen vuoden aikana on kuitenkin ollut henkinen kasvu.

– Me teimme sen ja voitimme kolmevuotisen taistelun aikaisia aamuja ja joskus jopa opettajia vastaan. Mutta mitä tästä ajasta jäi käteen, mitä tapahtuu tämän jälkeen?

– Sivistyksen lisäksi lukio on kasvattanut meitä ihmisinä, työskentelemään vieraiden ihmisten kanssa ja opettanut, miten tärkeää on hoitaa asiat ajoissa. Ja tulla ajoissa, mutta sitä meidän luokka ei kyllä täysin sisäistänyt.

Tomusen mukaan nyt kirjoittaneet ovat täysin eri ihmisiä kuin ne, joiden mielestä kolme vuotta sitten tärkeintä monen viikon ajan olivat lukion ensimmäiset bileet.

– Riippumatta siitä, mille tasolle jokainen asetti oman rimansa, tie sivistyksen huipulle ei ollut helppo. Ainakin itse olen kuitenkin saanut lukiossa parhaan tuen oman tieni kulkemiseen. Helpoiten se on sujunut, kun on ollut aito oma itsensä.

 

Lukiomatkalla opettajat ovat toimineet tienviittoina, oppilaat navigaattoreina ja ystävät matkaseurana.

– Todennäköisesti minä ja kaikki muutkin tulemme tänään kuulemaan monta kertaa samat kysymykset: miten jatkon laita, onko seuraava opiskelupaikka jo valmiina, onko tulevaisuuden suunnitelmat jo tehty.

On vastaus mikä tahansa, niin niiden ei tänään tarvitse olla oikeita vastauksia.

– Virheet antavat meille osviittaa, tehkää siis virheitä ja oppikaa niistä, olkaa aitoja ja ennen kaikkea kuunnelkaa itseänne. Hetkessä eläminen ei aina ole helppoa, mutta miksemme kokeilisi sitä tänään.

Tänään on aika juhlia meidän ja myös ammattiin valmistuneiden 12 vuoden pituista taivalta ja miettikäämme tulevaisuutta vasta sitten, kun se on täällä.