Juha Salaterän viimeiset lakkiaiset

Lukion päättäjäisissä lauantaina lakitettiin kaikkiaan 63 ylioppilasta, joista 59 oli lukion omia ja neljä Novidan kaksoistutkinnon suorittaneita. Juhlassa oli myös muutoksen tuulet ilmassa, sillä lukion pitkäaikainen rehtori Juha Salaterä jää vuodenvaihteessa eläkkeelle.

Salaterä muistelikin puheessaan pitkää uraan Viikaisilla. Hän laski viettäneensä talossa kaikkiaan 48 vuotta ja arveli, että tuntee talon paremmin kuin kukaan muu.

– Ensin oppilaana vuodet 1964-1972, sitten liikunnan opettajana vuodet 1977-1996 ja rehtorina vuodesta 1997 lähtien. Tosin aikanaan totesin, että en ikinä rupea opettajaksi enkä ainakaan koskaan palaa Uuteenkaupunkiin, mutta ehkä urani kertoo jotain tästä kaupungista ja tästä koulusta.

 

Löydätkö tästä kuvasta kaikki 63 valkolakkia. Klikkaa kuva isommaksi ja etsi.

Salaterän opettajauran aikana koulu on muuttunut, opetussuunnitelmiakin on ollut voimassa 4-5 erilaista.

– Uudistuksia on tehty, mutta ei aina parannuksia. Lukiota on yhdistetty milloin Novidan kanssa, milloin Laitilan lukion kanssa ja välillä on suunniteltu yläasteen ja lukion rehtoraattien yhdistämistä.

Mutta jälleen tai edelleen elämme mielenkiintoisia aikoja. Koulurakentamisesta tehtiin kevään aikana päätös ja myös uuden rehtorin valinta on lähiaikoina edessä.

– Tällä hetkellä ammatillisen koulutuksen puoli on myllerryksessä ja siellä etsitään säästöjä. Lukio ei nyt ole tulilinjalla, sillä se on jo säästetty kuiviin.

Erityisesti viime vuosien supistuksissa Salaterää harmittaa liikuntatuntien raju vähentäminen, se ei ole hyvä millään tavalla ajatellen.

 

Yhteistyötä Novidan kanssa hankaloittaa erilainen jaksotus. Lukiossa on lukuvuoden aikana viisi jaksoa, Novidassa neljä, jolloin yhteisten kurssien järjestäminen on hankalaa ja pitää tehdä palkkien ulkopuolella eli iltapäivän lopuksi.

Siirtyminen sähköiseen opetukseen on tulossa nopeasti ja vahvasti lukioon. Osa ylioppilaskirjoituksista tehtiin jo tänä keväänä sähköisesti ja loputkin viimeistään vuonna 2020.

– Nyt vaan on menty tyvestä puuhun, eli homman olisi pitänyt alkaa alaluokilta ja aikanaan tavoittaa lukio. Mutta hyvin me kuitenkin olemme selvinneet, siitä kiitos opettajille.

Uudenkaupungin lukion kevään reputusprosentti oli 3,5, kun se valtakunnallisesti oli noin 6 prosenttia. Eri aineissa menetys on aaltoliikettä, puolet meni paremmin kuin keskiarvo, toinen puoli ei.

 

Avauspuheen piti lehtori Marja Oilinki. Perinteiseen tapaan juhlassa oli mukana 50 vuotta aikaisemmin, eli vuonna 1967, ylioppilaaksi valmistuneet, heidän puolestaan puheen piti varatuomari Simo Raula.

Vaihto-opiskelija Carolina Calanca totesi puheessaan, että halusi vaihto-oppilaaksi paikkaan, joka on aivan erilainen kuin hänen kotipaikkansa ja se todellakin toteutui.

Juhlassa jaettiin ylioppilastodistusten ja -lakkien lisäksi iso joukko stipendejä, lahjoittajat ja saajat löytyvät tästä.

 

Elina Kinnunen.

Ennen stipendejä rehtori jakoi lukion parhaan urheilijan palkinnon. Sen sai toisena keväänä peräkkäin yleisurheilija Elina Kinnunen.

Elina saavutti viime kesänä nuorten EM-mitalin ja Suomen mestaruuden keihäänheitossa ja paljon muuta ja tänä keväänä kehitys on jatkunut hyvänä ja uusi ennätys on jo syntynyt.

Ja päivää lukion päättäjäisten jälkeen ennätys parani edelleen, tänään sunnuntaina syntyi Karjaan tähtikisoissa tulos 54,30.

 

 

Artikkelikuva: Juha Salaterä johdatti lukiolaisensa lauantaina viimeisen kerran lakkiaisiin.