Tiukka talous sanelee Korihaiden toiminnan raamit

Korihaiden toiminnanjohtajana puolisen vuotta ollut Kalle Klotz huokaa syvään. Työ on ollut ennakoituakin raskaampaa, puhelin soi säännöllisen epäsäännöllisin väliajoin ja hoidettavia asioita riittää.

– Vähän eri tavalla arvostaa nyt edeltäjien pyörittämää yhden miehen showta. Kaikenlaista piti kevään aikana selvitellä ja suunnitella, mutta ei ole ehtinyt, kun juoksevat hommat kaatuvat päälle.

Kalle oli oman peliuransa päättymisen jälkeen pitkään poissa Korihaiden toiminnasta. Hän kyllä seurasi lajia ja kävi Pohitullissa katsomassa pelejä.

– Yhdessä vaiheessa tuli siinäkin tauko, olisiko ollut Porvoon Tarmo vastaan Korihait ja ainoa kotimainen statuksen pelaaja avauskokoonpanoissa oli Bojan Sarcevic. Ajattelin silloin, että tämä on mennyt ihan hulluksi. Onneksi joku muu oli samaa mieltä ja kiintiösääntöjä muutettiin.

Entisen puheenjohtaja Juhani Kluuskerin muutettua paikkakunnalta pari vuotta sitten Kallea houkuteltiin toimintaan mukaan. Ihan ensimmäiseen ja toiseen kyselyyn hän ei myöntynyt, mutta kolmannella kerralla sanoi kyllä.

 

Ensimmäinen kausi toi nousun liigaan, mutta jo silloin talousvaikeudet tulivat julki. Viime kausi oli taloudellisesti sitten lievästi sanottuna katastrofi. Pelillisesti Korihait pärjäsi kyllä joten kuten, mutta talouspuoli petti pahasti ja keväästä selviämiseen jouduttiin ottamaan lainaa.

– Tulopuoli toteutui viime kaudella lopulta suhteellisen hyvin, mutta ongelmat tulivat menopuolella. Ihan ei vieläkään ole yksityiskohtaisesti selvää, missä kaikessa tuli ylityksiä.

Toiminnanjohtaja saikin vuodenvaihteen tienoilla lähteä ja Kalle siirtyi hallituksen puheenjohtajan paikalta pyörittämään seuran arkea.

Taloudellisesti tilanne ei siis uuden kauden alla ole kehuttava. Liigalisenssin Korihait sai, mutta Kalle myöntää, että se tapahtui varmaan rimaa hipoen.

– Rehellisesti pistin hakemuspaperiin kaikki tiedossa olevat luvut ja kerroin, miten syvällä suossa ollaan. Emme me tosin ole ainoa korisliigaseura, jonka talous ei ole priimakunnossa. Liitto luotti meihin ja antaa myös apua, ei rahaa mutta monenlaista neuvoa, mutta myös tarkkailee koko ajan.

 

Kalle sanoo, että Korihaita ei aiota väkisin pitää ylimmällä sarjatasolla.

– Jos alkaa näyttää siltä, että taloudelliset resurssit eivät liigapaikkaan riitä, niin pelataan sitten ykkösdivaria. Perusongelmahan meillä on se, että paikkakunta on pieni. Raumalla ja Turussa on omat ympyränsä ja lännessä ei ole ketään. Kauemmas lähteminen rahaa haalimaan taas vaatisi resursseja eikä meillä tässä vaiheessa ole mahdollisuutta sellaiseen riskinottoon.

Taloudellisesti toista huonoa kautta ei kyllä enää saa tulla. Kalle sanoo, että seura on joka tapauksessa tiukilla useamman vuoden eikä lisää huteja saa tulla, muuten koko homma on vaarassa kaatua.

Talouspuolella helpotusta tuo ainakin se, että Kalle tekee työtään seuran eteen palkatta. Se on myös tuonut toimintaan tietynlaista työnjakoa lisää.

– Kun oli palkollinen, niin oletettiin, että se tekee kaikki, nyt johtokunta ja muu organisaatio on ottanut selkeämmin enemmän vastuuta toiminnasta.

 

Pelillinen puoli oli viime kaudella paremmassa kunnossa, mitä sarjataulukko näytti. Mitään isompaa romahdusta ei tullut ja karsinnoista selvittiin komeasti.

– Jarno oli kokematon valmentaja, mutta selvisi kunnialla eikä johtokunta missään vaiheessa ajatellut vaihtaa valmentajaa.

Joukkueen harjoitusmotivaatio ja henki säilyi hyvänä. Muutama viime hetken tappio jos olisi syksyllä kääntynyt voitoksi, niin homma olisi voinut lähteä rullaamaan oikeaan suuntaan.

Nyt Nikula on vuoden kokeneempi ja lisäksi aloittanut huippuvalmentajatutkinnon. Myös yhteistyö toiseksi valmentajaksi valitun Petri Helmisen kanssa sujuu Kallen mukaan hyvin. Heillä on samanlainen käsitys pelitavasta ja ominaisuuksiensa puolesta täydentävät toisiaan.

 

Tulevaksi kaudeksi joukkue uudistuu melko tavalla. Jenkit tulevat vaihtumaan ja kotimaisista lopetti Mikko Jalonen ja sekä Aapeli Alanen että Panu Peltokangas lähtevät. Molemmat lähteneet Korihait olisi mielellään pitänyt toisenkin vuoden.

– Jenkit tulevat olemaan tärkeässä roolissa nuoressa joukkueessa. Miksu Herbert on kotimaisista vanhin ja kokenein ja hän on 25-vuotias.

Jenkkien suhteen ollaan kaikesta etukäteisselvityksestä huolimatta aina enemmän tai vähemmän sattuman varassa, ainakin sillä palkkatasolla, mitä Korihailla on varaa maksaa.

– Jarno ja Pete ovat silmät tihrullaan katselleet videoita. Mistään netin highlighteista ei siinä hommassa ole apua, ennemminkin pitäisi nähdä ne kaverin lowlightsit.

 

Videoiden ja tilastojen selailun lisäksi soitellaan entisille valmentajille ja kysellään luonteesta ja sen sellaisista seikoista.

Fysiikan ja henkilökohtaisen taidon puolesta ulkomaiset kaverit kyllä yleensä pärjäävät, mutta joukkuepeli on ongelma ja se, miten pää kestää Suomen pimeää talvea.

– Kaksi jenkkiä on tehnyt sopimuksen. Isolle, vähän kokeneemmalle Euroopassa vuosia pelanneelle miehelle on myös tarjous lähetetty, mutta vastaista ei ole vielä tullut.

Kotimaiset kokeneet profiilipelaajat ovat Korihaille liian kalliita, tilausta kyllä olisi Mikko Jalosen lopetettua, mutta realistista sellaisen saaminen Uuteenkaupunkiin tulevaksi kaudeksi ei ole.

 

Jotain positiivistakin on sentään ilmassa. Uudenkaupungin seudun talous on piristymässä ja useatkin viime kauden tukijoista ovat mukana myös ensi kaudella ja isommalla panoksella.

– Play-off paikka on ensi kaudellakin tavoitteena. Uskon ja toivon, että ensi keväänä pudotuspelejä taas Pohitullissa nähdään.

 

Artikkelikuvassa Korihaiden toiminnanjohtaja Kalle Klotz.