Työttömyysaste hypähti 7,4 prosenttiin

Kesäkuussa kävi juuri niin kuin aina ennenkin kesäkuussa, eli koulujen päättyminen toi noin prosentin hyppäyksen ylöspäin kaupungin työttömyysasteessa. Kesäkuun lopussa Uudessakaupungissa oli te-keskuksen raportin mukaan 531 työtöntä eli työttömyysprosentti oli 7,4.

Toukokuun lopun työttömyysprosentti oli 6,6 ja työttömiä oli tuolloin 474 eli työttömien määrä kasvoi kesäkuussa 59:llä.

Viime vuoden työttömyysaste hypähti kesäkuussa 0,9 prosenttiyksikköä, joten muutos oli nyt lähes saman suuruinen.

Työttömyysaste oli kesäkuun lopussa 2,1 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten ja vuodenvaihteesta on tultu alas 2,6 prosenttiyksikköä.

 

Kesäkuussa kasvoi naisten työttömyys selvästi enemmän kuin miesten. Miehiä oli työttömistä 268 eli 21 enemmän kuin toukokuussa, naisia 263 eli 46 enemmän kuin toukokuussa.

Opiskelujen päättyminen näkyy tilastossa selvästi, sillä alle 25-vuotiaiden työttömien määrä hyppäsi 45:stä 70:een.

Sen sijaan pitkäaikaistyöttömien määrä jatkoi laskuaan, heitä oli kesäkuussa 109, toukokuussa luku oli kymmenen suurempi ja vuoden vaihteessa 24 isompi.

 

Uudenkaupungin osalta työttömyysprosentti antaa hieman harhaanjohtavan kuvan, sillä työttömien määrä lasketaan prosenttiosuutena työllisten määrästä.

Työttömien osalta tilasto päivittyy kuukausittain, mutta työllisten osalta luku saadaan tilastokeskukselta vain kerran vuodessa, viimeksi helmikuussa.

Sen jälkeen kaupungin väkiluku on kuitenkin kasvanut ja iso osa tulijoista on tullut työn perässä eli oikeasti Uudenkaupungin työllisten määrä tällä hetkellä saattaa olla jopa 2-300 enemmän mitä työttömyysprosentin pohjana käytetty 7171 ja se pudottaisi työttömyysprosentti 2-3 kymmenyksellä.

Avoimia työpaikkoja Uudessakaupungissa oli tilaston mukaan kesäkuussa 478.

 

Naapurikunnista Kustavin työttömyysaste oli kesäkuussa 9,6 prosenttia, Laitilan 6,6, Pyhärannan 7,3, Taivassalon 7,7 ja Vehmaan 9,1. Koko Varsinais-Suomen työttömyysaste oli 12,0 prosenttia ja koko maan hiemen suurempi eli 12,2 prosenttia.

Kaikissa luvuissa näkyi sama trendi eli kevään laskun jälkeen kesäkuussa tapahtui pieni hyppäys ylöspäin. Todennäköisesti myös heinäkuussa työttömyys kasvaa vielä lievästi ja kääntyy sen jälkeen jälleen parempaan suuntaan.