Merialueilla on sinilevää

Lounais-Suomen merialueilla sinilevien määrät ovat säilyneet viime viikon kaltaisina, eli levää on suuressa osassa merialuetta. Havaintoja runsaista esiintymistä on tehty Kustavin Iniönaukon sekä Uudenkaupungin Mannerveden vakiohavaintopaikoilta.

Kansalaishavaintoja Järvi-meriwikiin runsaista sinileväesiintymistä on ilmoitettu useasta paikasta Kemiönsaaren merialueelta sekä Merikarvialta. Vähäisiä sinileväesiintymiä on puolestaan havaittu Kustavin Ströömin, Merimaskun Kirkonsalmen, Nauvon Seilin, Korppoon Utön sekä Rauman Otanlahden vakiohavaintopaikoilta.

Kansalaishavaintoja vähäisistä sinileväesiintymistä on ilmoitettu myös Järvi-meriwikiin Uudenkaupungin edustalta sekä Kemiönsaaren eteläpuolelta.
Lämpimät ja heikkotuuliset säät edesauttavat sinilevien nousua pintaan, jolloin sinilevälauttoja saattaa esiintyä laajemmilla alueilla.

Sinilevän kanssa on aina syytä muistaa varovaisuus myös vähäisissä esiintymissä. Sinileväpitoista vettä ei saa käyttää talous- tai saunavetenä eikä syötävien kasvinosien kasteluun. Uimista on myös syytä välttää erityisesti runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä.

Jos sinilevän kanssa joutuu kosketuksiin, on hyvä peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Myrkyttömätkin levät saattavat aiheuttaa herkillä ihmisillä ihoärsytystä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä päästää  selvästi leväpitoiseen veteen.