Huilukilpailun voittaja ratkeaa lauantaina

Crusell-viikon huilukilpailu huipentuu lauantaina Uudessa kirkossa. Finaaliin selvinneet kolme huilistia esiintyvät Jousia Ensemblen kanssa kukin vuorollaan kello 18:00 lähtien. Voittaja selvinnee kello 22:een mennessä.

– Kisa on edennyt hienosti ja tasaisissa merkeissä. Suomalaisia ei finaaliin päässyt, mutta heitä oli kuitenkin kolme kymmenen joukossa eli suomalaisten soittajien taso on ilahduttavan korkea, sanoo tuomariston puheenjohtajana toimiva Petri Alanko.

Finaaliin selvisi kolme erilaista soittajaa, Joidy Blanco tulee Venezuelasta, Elizaveta Ivanova Venäjältä ja Niamh McKenna, Irlannista. McKenna tosin opiskelee Sibelius-Akatemiassa ja toimii Turun filharmonisen orkesterin äänenjohtajana eli hän käy hyvinkin esimerkkinä suomalaisen musiikinopetuksen tasosta.

– Kaikki ovat teknisesti erittäin taitavia, mutta persoonaltaan erilaisia ja se tulee soitossa näkyviin. Finalisteista näkee, miten eri tavalla voi soittaa ”hyväksyttävästi.”

 

Janne Nisonen.

Tuomariston viisi jäsentä antoivat kullekin kilpailijalle pisteitä ja niiden keskiarvon perusteella ratkaistiin kussakin vaiheessa parhaat.

– Siinä vaiheessa siis pelkkää matematiikkaa, mutta kukin tuomari painottaa omissa pisteissään asioita oman näkemyksensä mukaan. Pelkkä tekninen taituruus useinkaan ei riitä vaan soitossa pitää olla myös persoonaa mukana.

Finaalissa kukin soittaa kaksi teosta ja ne edustavat huilistin kannalta kahta ääripäätä. Mozartin Huilukonsertto G-duuri on jokaisen huilistin tuntema, umpituttu huilistin perusteos, toinen taas on umpivieras, Minna Leinosen uunituore sävellys Luvitus huilulle ja jousiorkesterille, jota kukaan ei ole aikaisemmin soittanut.

– Niillä kyllä huilistin taidot selviävät, niin erilaisia teoksia ne ovat, sanoo Jousia Ensamblea finaalissa johtava Janne Nisonen.

Finalistit saivat perjantaina kukin vuorollaan harjoitella orkesterin kanssa ja myös Minna Leinonen oli harjoituksissa mukana. Kilpalijoilla oli mahdollisuus kysyä asioita suoraan säveltäjältä ja sitä mahdollisuutte he ahkerasti käyttivätkin.

 

Joidy Blanco on vuonna 1992 syntynyt Venezuelalainen. Hän on opiskellut huilunsoittoa kotimaassa, mutta vuodesta 2010 asti Euroopassa, ensin Lyonissa ja vuodet 2014-2016 Genevessä.

Hän on osallistunut ahkerasti kilpailuhin ja myös menestynyt, mm. vuonna 2010 hän voitti Yamaha National -kilpailun ja viime vuoden aikan oli kahdessa kilpailussa finaalissa. Hänellä on myös takanaan orkesterikokemusta.

 

Venäläinen Elizaveta Ivanova on yksi koko kilpailun nuorimmista huilisteista, sillä hän on syntynyt vuonna 1997. Hän on opiskellut ensin Pietarin musiikkikoulussa ja sen jälkeen Pietarin konservatoriossa Olga Chernyadevan johdolla.

Elizaveta on myös osallistunut kilpailuhin aiemmin, mutta ei ole saavuttanut niissä mainittavaa menestystä. Hänellä on saanut parina kesänä orkesterikokemusta kotikaupungissaan Pietarissa.

 

Vuonna 1991 syntynyt Niamh McKenna on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Petri Alangon oppilaana vuodesta 2015 lähtien, sitä ennen hän on opiskellut mm. Felix Rengglin johdolla.

Kilpailukokemusta Niamhilla ei ole, mutta hänellä on monenlaista orkesterikokemusta mm. Radion sinfoniaorkesterista ja paraikaa hän on siis Turun filharmonisen orkesterin äänenjohtaja.

 

Artikkelikuvassa Blanco (vas.), Ivanova ja McKenna.