Niamh McKenna huilukilpailun voittaja

Irlantilainen, nykyisin Suomessa opiskeleva ja työskentelevä Niamh McKenna voitti Crusell-viikon kansainvälisen huilukilpailun finaalin lauantaina. Toiseksi tuomaristo valitsi venezuelalaisen Joidy Blancon ja kolmanneksi korketasoisessa kisassa tuli venäläinen Elizaveta Ivanova.

Lauantaina Uudessa kirkossa pidetyssä finaalissa kukin kolmesta finaaliin selvinneestä soitti Jousia-orkesterin kanssa kaksi sävellystä, Mozartin G-duuri konserton ja Minna Lainosen tilausteoksen.

 

Viisijäsenisen tuomariston puheenjohtaja Petri Alanko piti kilpailun tasoa korkeana. Samalla hän totesi, että viikko on ollut nautinnollinen mutta myös opettava.

– Alkuerästä asti olemme saaneet nauttia korkeatasoisesta mutta myös persoonallisesta soitosta. On hienoa kuulla, että huilua voidaan soittaa monella tavalla hyvin.

Se on asettanut kilpailun tuomaristolle omat haasteensa, mutta Alangon mukaan lopputulos on tuomariston yleisen mielipiteen mukainen.

 

Alanko piti kilpailua myös menestyksenä suomalaisille huilisteille ja suomalaiselle opetukselle. Suomalaisia huilisteja pääsi kilpailuun kahdeksan ja heistä kolme selvisi semifinaaliin.

– He osoittivat olevansa hyvin korkealla tasolla eli voimme olla ylpeitä suomalaisten huilistien tasosta.

Kilpailun voittanut Niamh McKenna on opiskellut Suomessa Sibelius-Akatemiassa kolme vuotta ja hän toimii myös Turun sinfonisen orkesterin huilun äänenjohtajana.

Kisan kolme parasta, vasemmalta Elizaveta Ivanova, Joidy Blanco ja Niamh McKenna.