Mihin tässä on kiire, valmiissa maailmassa

Rauhan symposiumissa Crusellissa tänään puhunut tulevaisuudentutkija Ilkka Halava on törmännyt otsikon lauseeseen useita kertoja viime aikoina. Hänen mielestään enempää ei voi olla väärässä, nyt on maailmassa menossa iso murros ja tekemistä kyllä riittää.

– Sähkön ja öljyn käyttöönotto olivat ne edelliset isot mullistukset maailmassa, jotka muuttuvat elinympäristömme radikaalisti, nyt uuden tekniikan myötä on menossa samanlainen mullistus.

Halava sanoi esimerkiksi, että varsin lyhyen ajan sisällä 90 prosenttia maailman autokannasta voidaan poistaa, sillä jäljelle jäävä 10 prosenttia on robottiautoja, joiden kapasiteteti riittää kuljetustarpeeseen. Tällä on merkittävä vaikutus kaupungeissa.

– Meillä on myös liikaa seiniä, Suomessa on tälläkin hetkellä 170 000 rakennusta, jotka ovat olleet yli vuoden tyhjillään. Tähän asti kaupunkeja on rakennettu autojen ehdoilla, jatkossa niitä rakennetaan ihmisiä ajatellen.

 

Ihmisille tehdyssä kaupungissa on esimerkiksi kokoontumistiloja. Suomessa, kun talvi on mitä on, pitää rakentaan sisätoreja.

– Se ei tarkoita markettien kassan ja pelikoneiden välistä tilaa vaan tilaa, jossa on esiintymislava, käsityöntekijöiden myyntipisteitä ja kahviota. Siellä ihmiset voivat kohdata toisensa, myös talvella.

Halava totesi, että nykyään ne, joilla menee hyvin, käpertyvät omiin oloihinsa, ne joilla ei mene hyvin, menevät turuille ja toreille ja someen purkamaan pahaa oloaan.

– Ihmisten maailmankuva ja sen määrittävä rakenne on muuttunut nopeasti. Vielä ennen 1990-lukua sen määrittivät pääasiassa perhe ja sukulaiset ja siitä ajasta voi puhua perinneyhteiskuntana.

Sen jälkeen elettiin hetken media-yhteiskunnassa, kunnes noin vuodesta 2011 lähtien ihmisen maailmankuvan on määrittänyt lähipiiri eli itse valitut ystävät, jotka eivät välttämättä ole maantieteellisesti lähellä.

– Ajatus, että mediaa ei trvitse seurata, koska joku kavereista kertoo, jos jotain tärkeää tapahtuu, on nykyään nuorison keskuudessa hyvin yleinen.

 

Halava on optimisti, hän uskoo että maailma ja Suomi pärjäävät.

– Uudella sukupolvelle on olemassa kaikki se tieto ja tekniikka, jolla maapalloa uhkaavat isot asiat, joita nykysukupolvi on saanut aikaan, kuten ilmaston lämpeneminen, väestönkasvu, veden puute ja muut saadaan hoidettua, kyse on vaan siitä, että se haluaa käyttää niitä.

Suomi taas lähtee tulevaan murroskauteen piikkipaikalta eli meillä on vakaat olot, koulutettu kansa ja korkea tietämys digitekniikasta.

– Suomea ei kuitenkaan pidä korjata kuntoon, vaan rakentaa ihan kokonaan uusi. Lähidemokratia tulee toteuttaa, tekniset välineet siihen ovat olemassa. Me olemme siinä asemassa, että voimme tehdä valintoja, toisin kuin monet muut maat. Suomelle käy joka tapauksessa hyvin.

 

Artikkelikuvassa Ilkka Halava.