Kesällä paukutellaan, talvella lomaillaan

Muntilan tuulipuiston rakennustyömaalla on räjäytetty kesän aikana lähes päivittäin. Työstä on vastannut Porin lähistöllä kotipaikkaansa pitävä Kallion Louhintatyö.

– Yritys on toiminut toistakymmentä vuotta. Viime aikoina tuulipuistot ovat olleet merkittäviä kohteita. Viimeksi olimme Pohjanmaalla, jossa hoidimme osan 40 puiston räjäytyksistä, kertoo omistaja Tero Kallio.

 

Tero Kallio.

Muntilassa räjäyteltävää on riittänyt eri tavalla kuin lakeuksilla. Työt aloitettiin tien tekemisellä, sitten tehtiin kolmen tuulivoimalan pohjat ja viimeisenä vaiheena tehdään ojaa sähkökaapelille.

– Kallio on vastassa lähes joka paikassa. Kallioiden päältä tyhjennettiin ensin irtomaa, sitä ei täällä syvää kerrosta ollut. Pehmeämpiä suopaikkoja tien kohdalla oli muutama, mutta niissäkin peruskallio oli melko lähellä.

Isoimmat räjäytykset olivat kolmen myllyn pohjat. Niissä käytettiin dynamiittia sellaisia määriä, että kaupunkialueella tai asutuksen lähellä ei olisi mahdollista. Tie piti tehdä ensin, jotta tuhansia kiloja dynamiittia ei tarvitse käsin raahata paikalle.

– Ongelmallisin oli kauimmainen paikka. Siellä kallio oli rikkoutunutta ja se tarkoittaa, että irtokiviä lähtee helposti liikkeelle. Sekin sujui hyvin, viereiseltä pellolta keräsimme jonkin verran kiviä, mutta ei paljoa.

 

Räjäytykset suoritetaan ajastetusti eikä dynamiittipötköjen reikiä porata sattumanvaraisesti.

– Esimerkiksi kaapelioja räjäytetään viiden metrin pätkissä, reikiä on kahdessa linjassa noin puolen metrin välein ja ajastuksen avulla aloitetaan avoimesta päästä ja aina muutaman millisekunnin viiveellä paukautetaan seuraava pari.

Oikealla reikien paikoilla ja ajoituksella irtokivat saadaan näppärästi lähtemään oikeaan suuntaan ja kasaan josta ne voidaan siirtää pois. Ihan ei tekniikka ole vielä niin pitkällä, että kivet saisi suoraan räjäytettyä auton lavalle.

– Ei tämä mitään huvipaukuttelua ole, jokaisen räjähdyksen kohdalla pitää tehot harkita tarkkaan, jotta ei aiheuta luonnolle vaurioita, jokainen räjäytyksestä kärsinyt puu ottaa sydämestä. Eikä metsänomistajakaan tykkää.

 

Yritys on työn ajaksi vuokrannut omakotitalon Lokalahden keskustasta. Paljon ei paikkakuntaan kuitenkaan ehdi kesän aikana tutustua.

– Aamuseitsemän aikaan aloitetaan, päivällä syödään eväitä työpaikalla ja ennen iltayhdeksää lopetetaan, että ehditään kaupasta hakemaan illaksi sapuskaa.

Yrityksen kotipaikalta työmatka kestäisi puolitoista tuntia suuntaansa, joten työajan säästö on vuokrakämpän ansiosta merkittävä.

– Toukokuun alussa aloitettiin ja siitä lähtien on tehty kuusipäiväistä viikkoa. Nyt alkaa olla hommat lopuillaan.

 

Koneita huolletaan sitten talven aikana ja silloin pidetään myös lomat. Muntilassa ei konerikkoja ole sattunut kuin yksi, eikä senkään vuoksi mennyt aikaa paljon hukkaan.

Koneita yrityksellä on Muntilassa kolme, yksi isompi porauskone ja pari pienempää ja ketterämpää, joilla esimerkiksi kaapeliojien räjäytysten vaatimat reiät porataan.

 

Artikkelikuva: Reikien tekeminen kallioon käy sujuvasti kauko-ohjattavan poran avulla.