Miettikää miten hienossa maassa saamme asua

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö poikkesi tänään pikavierailulla Uudessakaupungissa. Hän tutustui aamulla ensi autotehtaaseen, sen jälkeen lounasti kaupungin edustajien kanssa ja ennen poislähtöä tapasi vielä Pakkahuoneella kansalaisia ja median edustajia.
Puheessaan Pakkahuoneella Niinistö onnitteli Uuttakaupunkia ja sen asukkaita sekä kaupungin 400-vuotisjuhlavuodesta että Suomen 100-vuotisjuhlavuodesta.
– Autotehtaan käynnistä minulle jäi päällimmäiseksi se huomio, miten ihmiset siellä osasivat ja omistautuivat tehtäväänsä. Sillä kombinaatiolla Suomi ja Uusikaupunki kyllä pärjää.
Niinistö onnitteli kaupunki myös siitä, että täällä on nähty vaikeita aikoja mutta jaksettu taistella paremman puolesta.
– Se, että Suomi ja Uusikaupunki menestyy niin kilpaillulla ja teknisesti jatkuvasti kehittyvällä teollisuudenalalla on upea saavutus ja rohkaisee meitä kaikkia suomalaisia. Kyllä me osaamme, kun me omistaudumme ja sitä juuri näin tehtaalla.

Suomi näyttää kokonaisuudessaan voivan nyt paremmin, ainakin jos asioita katsotaan taloudellisilla mittareilla, sillä pitkän pysähtyneisyyden jakson jälkeen talous on lähtenyt kasvuun.
– Mutta muutenkin Suomi voi hyvin. Valtioiden välissä mittauksissa Suomi on kaikissa hyvän mittauksissa kymmenen parhaan joukossa. Olemme mm. maailman vakain maa ja se on arvo sinänsä.
Epävakaus aiheuttaa Niinistön mukaan ongelmia oman, perheen, yhteisön, kaupungin tai maan tulevaisuuden suunnittelussa ja se on paha asia.
– Suomalainen demokratia toimii ja juuri se on meille luonut tämän vakauden. Jokainen suomalainen uskoo suomalaiseen yhteiskuntaan ja siihen, että tulee oikein kohdelluksi. Se on äärettömän tärkeää ja siitä tulee tiukasti pitää kiinni.
– Maailmalta kuuluu nykyään merkillisiä asioita, sellaisia, joita ei olisi vuosi sitten voinut kuvitellakaan tapahtuvan. Ja samaa sai sanoa jo vuosi sitten, vuonna 2015 ei olisi voinut kuvitella sellaisia tapahtumia, joita 2016 tapahtui. Toivottavasti ensi kesänä voimme todeta, että rauhottuivathan ne pikkuhiljaa siellä.

Niinistö totesi myös erääseen kyselyyn viitaten, että Suomi on maailman viidenneksi onnellisin ja hän kysyikin Pakkahuoneelle torille pakkautuneilta kaupunkilaisialta, että tuntuuko siltä. Pienen kainostelun jälkeen kansa oli samaa mieltä.
– Kannattaisi joskus oikein hiljentyä miettimään tätä. Tottakai korjattavaa on, mutta kokonaisuutena saamme olla aika tyytyväisiä maahamme ja se kyllä heijastuu kyselyissä onnellisuuden tunteena.

Vastuu ja oikeus on sanapari, joista kummastakin täytyy Niinistön mielestä pitää kiinni.
– Osaamme kyllä yleensä pitää kiinni oikeuksistamme ja se on ihan oikein, kunhan ei liikoja vaadi. Vastuu tuntuu sen sijaan monesta negatiiviselta asialta, se painaa harteita ja niin edelleen.
Niinistö ei tätä ymmärrä ja totesi autotehtaalla käydessään huomanneensa, miten siellä vastuu käsitetään.
– Siellä työntekijät tekevät oman osansa, koska se on heidän vastuunsa ja velvollisuutensa ja kun he ovat sen tehneet, he voivat yönsä nukkua rauhassa.

– Te uusikaupunkilaiset elätte hienossa miljöössä, joen varrella joka ei ole joki, vaikka näyttää siltä. Teillä on meri lähellä ja käsissänne on onnellisen elämän tekijät. Toivotan teille kaikille oikein paljon onnea.
Ennen mediatilaisuutta Niinistö kierteli vielä adjutantin ja parin turvamiehen kanssa ympäri toria, puristi käsiä, jutteli ihmisille ja tuli ikuistetua kymmeniin ja kymmenin selfiekuviin.