Uusia suunnistuskarttoja tarvitaan jatkuvasti

Vakka-Rastin yksi painopistealue on uusien suunnistuskarttojen valmistaminen. Kartta on suunnistuksen harrastajan urheilupaikka ja tämänkin vuoden aikana uusi karttoja otetaan käyttöön useita. Sattumalta peräti kolmena peräkkäisenä tiistaina on kuntorasteillla käytössä upouusi kartta,

– Samalla kartalla suunnistaminen vuodesta toiseen on tylsää ja muuttuu helpoksi. Toinen seikka on tietenkin maastossa tapahtuvat muutokset, joiden takia karttoja pitää säännöllisesti uusia, kertoo Vakka-Rastin karttavastaava Timo Tuominen.

Erityisesti suunistusharrastusta aloittavien kannalta on tärkeää, että kartta on ajan tasalla. Kokeneempi suunnistaja tietää, että vanhassa kartassa voi osa poluista olla jo piiloon kasvanut tai kesken matkaan voi edessä olla talvella tehty hakkuuaukko, mutta aloittelijan tällaiset seikat voivat saada pahastikin sekaisin ja pahimmassa tapauksessa harrastus voi loppua siihen.

 

Koska kartat ovat suunnistajien harrastuspaikkoja, kustantaa kaupunki osan niiden tekemisestä. Myös Suunnistusliitolta voi saada avustusta, jos karttaa käytetään ensimmäisen kerran isossa kisassa, ei kuntorasteilla.

– Kartan tekeminen on hidasta, vaikka nykytekniikka on siihenkin tuonut helpotusta. Neliökilometrin suuruisen alueen läpikäynti ja kartoitus kestää kymmeniä tunteja.

Vakka-Rastista löytyy omasta takaa jonkin verran kartantekijöitä, mutta enemmän saisi asiaan olla harrastusta.

– Pidän kartantekemistä erinomaisena taitoharjoitteluna suunnistusta harrastavalle, siinä pitää maaston muodot hahmottaa tarkkaan ja siitä on kisatessa hyötyä.

 

Teuvo Suikkanen

Viime tiistaina kuntorasteilla korkatun Saranperän kartan on tehnyt Teuvo Suikkanen. Hän on aiemmin tehnyt pieniä piha- ja koulukarttoja, mutta ei isoa maastokarttaa.

– Maasto pitää käydä läpi hyvin tiheällä kammalla ja kaikki puskat käydä katsomassa, että onko siellä piilossa kivi tai jotain muuta.

Maastokartoitus tehdään gps-tekniikkaa hyödyntäen tabletin ja kartanpiirto-ohjelman avulla. Ohjelmassa karttaa voi suurentaa lähes rajattomasti ja se saa usein kartoittajan tekemään liian pikkutarkkaa jälkeä.

– Kartta tulostetaan 1:10 000 tai 1:7 500 mittakaavassa jolloin liian pienipiirteistä kartasta ei saa selvää. Ja kun kartoittaja kävelee hiljakseen, niin asiat näkee tarkemmin, suunnistaja taas juoksee ja havaitsee vain selkeät kuviot ja siksi kartantekijän tulee sopivasti yleistää.

Teuvo kartoitti Saranperän eli Sundholmantien ja Vanhakartanontien välisen alueen jo viime syksynä, mutta keväällä piti tehdä täydennyskartoitusta, koska alueelle oli mm. tehty metsätöitä.

Kartan tekeminen tuntui sen verran mukavalta, että Teuvo suunnittelee tulevan syksynä jatkavansa kartan tekemistä Sundholmantien pohjoispuolelta.

 

Tulevana tiistaina suunnistetaan Erkin maili Kalannin Vallinkallion maastossa. Sen kartan Vakka-Rasti on teettänyt ulkopuolisella ammattilaisella.

Vajaan kahden viikon päästä 29.8 kuntorastit käydään Pyhärannan puolella Kattilaveden kartalla, jonka on tehnyt Pentti Karru.

Lisäksi jo aiemmin kesällä suunnistettiin Kalannissa uudella Vahevuoren kartalla, jonka on tehnyt Pekka Raula. Pekka on vuosien varrella tehnyt Vakka-Rastille kymmenioä suunnistuskarttoja.