Uusikaupunki sai arvoisensa puuvenekirjan

Merihistoriallisen yhdistyksen kustantama Uuskaupunkilaissi puupaatei -kirja julkaistiin tänään Vason näyttelytilassa, samana päivänä kun Puupaatei Pakkahuoneel -tapahtumassa sai konkreettisesti ihailla puupaatei, myös Uudessakaupungissa tehtyjä.

Yhdistyksen puheenjohtaja ja kirjan kirjoittaja Matti Jussila totesi julkistamistilaisuudessa, että kirja on monen vuoden työn tulos ja syntynyt yhteistyössä monen eri henkilön kanssa.

– Kirjassa kerrotaan uusikaupunkilaisista puuveneistä, niiden suunnittelijoista ja tekijöistä noin sadan vuoden ajalta, 1800-luvun loppupuolelta 1970-luvulle, jolloin lasikuitu syrjäytti puuveneet.

Kirja kattaa koko Uudenkaupungin nykyisen alueen eli myös liitoskunnat.

– Täällä rannikolla ja saaristossa veneitä on tarvittu aina ja siksi tällaisena kaupungin juhlavuotena on hyvä muistaa ja kunnioittaa veneiden tekijöitä.

 

Kirjassa esitellään kaupungissa toimineet veneveistämöt, päätyökseen veneitä rakentaneet henkilöt sekä runsaasti sivutoimia veneentekijöitä. Yhdistys on useaan otteeseen pyytänyt tietoja veneentekijöistä, mutta todennäköisesti heitä kovasta taustatyöstä huolimatta on enemmän, mitä kirjassa kerrotaan.

– Aineiston kerääjistä haluan erityisesti mainita Kauko Isotuvan, joka on kerännyt valtavan määrän kuvia ja materiaalia. Pentti Blom keräsi tietoa uusikaupunkilaismallisista moottoriveneistä ja osaltaan hänen aktiivisuutensa ansiosta tämä kirjan teko aikanaan lähti käyntiin.

Jouni Nummela keräsi tietoa uusikaupunlaismallisista vanhoista purjeveneistä ja -kilpailuista. Itsekin veneitä tehnyt Heikki Hagman puolestaan on kerännyt tietoa uudemmista veneerakentajista ja hän antoi tietoja veneiden käytännön tekemisestä. Tässä mielessä oma osansa on ollut myös Jarmo Saarisella.

– Tärkeä rooli tietojen keruussa oli myös Merihistoriallisen yhdistyksen ja Vakka-opiston yhteisellä merihistorian piirillä, jossa vanhoista puuveneistä puhuttiin useaan kertaan. Museo ja sen kuvakokoelma on ollut myös korvaamaton kirjan kuvituksessa.

Kuvien käsittelyssä on avustanut Foto-Mika. Kuvituksena on käytetty myös taiteilija Yrjö Varjanteen akvarelleja. Kirjan on taittanut Marja Joro.

Rahallisesti kirjaprojektia on avustanut Uudenkaupungin Suomalaisen Seuran säätiö.

Kirjasta on otettu 700 kappaleen painos ja sitä on myynnissä yhdistyksen Vason näyttelytiloissa, museossa, matkailutoimistossa ja kirjakaupassa. Kirjassa on noin 400 sivua ja se maksaa 38 euroa.

Lisäys 21.8, kirjan myyntihinnaksi on päätetty 42 euroa.

Keskellä kirjan kirjoittaja Matti Jussila, etualalla vasemmalla Uudenkaupungin Suomalaisen Seuran säätiön puheenjohtaja Tomi Kangas ja oikealla museojohtaja Mari Jalava.