Antti Häkkänen kalareissulla Uudessakaupungissa

Toukokuun alussa oikeusministerinä aloittanut Antti Häkkäsen toteuttaa viikonloppuna perinteisen kalastusretken kaverien kanssa Uudessakaupungissa. Ennen heittäytymistä vapaalle hän vieraili autotehtaalla ja poikkesi Pakkahuoneella tapaamassa kaupunkilaisia.

– Kyllä tänne Vakka-Suomeen ja Uuteenkaupunkiin on hienoa tulla, kun täällä asiat ovat toisin kuin monessa muussa paikkaa. Täällä ei koulutusjärjestelmät tahdo pysyä perässä eivätkä yritykset saa helposti työntekijöitä tai työntekijät asuntoja. Ongelmat ovat aivan erilaisia kuin muualla.

 

Häkkänen oli autotehtaalla käynyt läpi niitä hyviä ideoita ja keinoja,  mitä Uudenkaupungin seudulla on nopeasti toteutettu, jotta ihmisillä olisi mahdollista tarttua avautuneisiin työpaikkoihin. Häkkäsen tarkoittamia toimia on tehty mm. joukkoliikenteessä ja asumisessa.

– Koko Suomenkin talous on kasvussa, mutta edelleen meillä on se ongelma, että avoimia työpaikkoja on lähes 70 000, mutta niihin ei löydy tekijöitä, vaikka yli 300 000 on työttömänä. Työmarkkinoilla on edelleen vakava kohtaanto-ongelma.

Uusikaupunki on Häkkäsen mielestä hyvä esimerkki siinä, että kun tahdotaan, niin yhdessä yritykset, virkamiehet, kunnat ja kansalaiset saavat tapahtumaan positiivisia asioita.

 

Tuleviin presidentinvaaleihin Häkkänen puuttui sen verran, että totesi Sauli Niinistön olevan ylivoimaisen suosittu ehdokas. Hän on myös noussut nopeasti Pohjoismaiden johtavaksi päämieheksi ja Euroopassakin on kolmen suurimman joukossa. Häkkäsen mukaan jopa Paavo Lipponen on ilmoittautunut käytännössä Niinistön tukijaksi.

– Suomi on myös poliittisesti paaluttanut itsensä demokratiaa kunnioittavaksi länsimaaksi. EU ei ole arvo sinänsä eikä siihen liitytty pikkunäppärien yhdistävien normien tai lyhyen tähtäimen taloudellisten etujen vuoksi, vaan siksi, että EU on rauhan ja vakauden unioni.

 

Viime aikojen gallupeissa kokoomus on ollut ykkönen. Häkkäsen mukaan vihreiden nousu on ollut lähinnä vasemmiston sisäistä muutosta.

– Me teimme aikanaan päätöksen, että galluppeja ei vaalikauden aikana tuijotella, vaan toteutamme aikanaan sovittuja asioita tinkimättä. Toivottavasti tulevassa budjettiriihessä eivät gallup-tulosten takia muut hallitusryhmät yritä mitään paniikkiratkaisuja ja livetä yhteisesti sovituista asioista.

 

Sotesta Häkkäsellä oli selkeä käsitys, sillä hän on toinen kokoomuksen sote-neuvottelijoista.

– Soten perusrunko pysyy, valinnavapauslakiin tehdään muutoksia, mutta ne eivät juuri tule käytännön toiminnassa näkymään.

Juristina Häkkänen totesi, että sotessa tärkeintä ovat palvelut ja kustannukset, nyt esiin nousseet asiat ovat lähinnä juristien kikkailua, sillä kuka esimerkiksi tällä hetkellä tietää, millaisessa juridisessa ympäristössä nykypalvelut tuotetaan.

– Sotesta ei tule menoautomaattia, nyt palveluntarjoajat kilpailevat hinnalla, jatkossa kuluttajat maksavat saman hinnan tuottajasta riippumatta ja tuottajat saavat kaikki saavat saman hinnan, jolloin niille jää kilpailutekijäksi laatu.