Kohta pääsee pahoittamaan mielensä teatterissa

Tuomas Kyrön aikanaan radiopakinoista liikkeelle lähteneet Mielensäpahoittaja-tarinat ovat tulleet tutuksi lähes koko kansalle. Kyrön kirjoista on tehty myös näytelmiä, Uudenkaupungin teatterissa nähdään syksyn aikana Iloisia aikoja mielensäpahoittaja -kirjan pohjalta tehty dramatisointi.
– Hahmon suosion syynä on ehkä se, että jokaisella on tuttavapiirissä samantyyppinen aina mariseva henkilö. Pohjimmiltaan mielensäpahoittja on kuitenkin hyväsydäminen eli hänen persoonassaan on mielenkiintoista ristiriitaa, kertoo näytelmän ohjaava Jari Luolamaa.
Kirjasta on tehty kaksikin dramatisointia. Luolamaa on nähnyt ne molemmat, mutta tykästyi enemmän Kansallisteatterissa täysille katsomoille edelleen menevään versioon, jonka on dramatisoinut Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.
– Vesa Vierikko näyttelee pääroolin melkein yhtä hyvin kuin Raimo Nummela.

Eli Uudenkaupungin teatterin versiossa pääosassa on Raimo Nummela. Raimo sanoo, että harvoin sattuu näin sopivaa roolia kohdalle.
– Olen nähnyt molemmat versiot, mutta ei niistä voi suoraan mallia ottaa vaan hahmo pitää työstää omalla tavallaan. Eikä paineita voi ottaa siitä, että kaikki tuntevat hahmon jollakin tavalla, se on kuitenkin se oma juttu.
Esitys on isolla näyttämöllä ja se perustuu pitkälti tekstiin, mitään vauhdikkaita kohtauksia ei nähdä. Ongelma onkin, miten tarina saadaan pysymään koossa koko esityksen ajan.
– Näytelmässä on musiikkia ja valoja luomassa tunnelmaa, mutta paljon perustuu pääosan näyttelijään, hän vie äänensävyllä ja voimakkuudella sekä pienillä eleillä ja ilmeillä tarinaa eteenpäin.

Näytelmän ensi ilta on 9.9 ja esityksiä on syksyn aikana toistakymmentä, joista kaksi on jo myyty loppuun.
– Pari harjoitusta on vielä edessä, mutta edelleen näyttelijöillä on vaikeuksia pitää pokkaansa. Se tietää hyvää.
Näytelmän muissa rooleissa esiintyvät Mirja Sinisalo, Jani Laine, Päivi Heikkilä ja Sinna Suvitie.
Sen ohjaa siis Jari Luolamaa, hän myös on lavastanut näytelmän.
– Paljon puuta, ei mitään muovia, mielensäpahoittajan mukaanhan elämä nykyään on liian helppoa, viimeksi 1950-luvulla se oli tarpeeksi vaikeaa, toteaa Luolamaa.
Puvustuksesta huolehtivat Katja Laine ja Jari Luolamaa, äänistä Luolamaa ja Janne Vuorinen, valoista Lasse Onninen, hänen lisäkseen valoajoista huolehtivat Janne Vuorinen ja Kirsi Harju, valokuvista ja käsiohjelmasta Katja Laine.

Artikkelikuvassa mielensäpahoittaja (oik, Raimo Nummela) ja hänen poikansa (Jani Laine).
Kuva Katja Laine.