Kaupunki saa ensi kesäksi uuden festivaalin

Uuteenkaupunkiin työn perässä viime vuoden lopulla muuttanut Jyri Jatuli on aiemmassa kotikaupungissaan Hämeenlinnassa ollut mukana erilaisten musiikkitapahtumien järjestelyissä. Nyt hän suunnittelee Uuteenkaupunkiin uudenlaista kaupunkifestivaalia heinäkuun alkuun.
– Aloitin tapahtumissa joskus yli kymmenen vuotta sitten, kun menin Hämeenlinnan Wanaja-festivaaleille töihin. Aluksi rakentelin ennen tapahtumaa lavoja ja muita rakenteita ja tapahtuman jälkeen olin purkamassa, sitten olen ollut myös järjestysmiehenä. Vuosien aikana olen ollut erilaisissa hommissa kymmenissä tapahtumissa eri puolilla Suomea.
Ihan omaa tapahtumaa hän ei ole ennen järjestänyt, mutta uskoo sen verran tietävänsä yleisjärjestelyistäkin, että asiat ahkeralla tekemisellä onnistuvat.
– Olen itsekin soitellut ja soittelen bändissä vieläkin, joten sitäkin kautta on paljon suhteita bändeihin, ohjelmatoimistoihin ja tapahtumien tekniikasta vastaaviin yrityksiin ja henkilöihin.

Ajatus uudesta festivaalista syntyi osin yleisön pyynnöstä eli Jyri sanoo työpaikalla ja kaupungilla havainneensa, että täällä kaivattaisiin jotain vähän nykyaikaisempaa ja uudempaa juttua.
Jyrin suunnitelmissa on kaupunkialueella järjestettävä kaksipäiväinen festivaali. Paikka on jo katsottu ja sovittu ja myös anniskelupuolen hoitava taho on selvillä.
– Seuraavaksi pitää ottaa kaupunkiin yhteyttä ja selvitellä vielä muutamia muita asioita ja sitten lähteä tosissaan hommaamaan esiintyjiä ja erilaisia lupia.
Ensimmäinen päivä olisi todennäköisesti hieman kevyempää musiikkia ja toinen sitten rokkia, erääksi kohderyhmäksi Jyri on kaavaillut amerikan autojen harrastajia ja sitä kautta esimerkiksi rockabillyä olisi hyvin edustettuna.
– Eli ihan uusikaupunkilaisten tai lähikuntien asukkaiden varaan en tapahtumaa laske, mutta ei nyt ensimmäisellä kerralla ainakaan ole tarkoitus tästä mitään valtakunnallista mammuttitapahtumaakaan tehdä.

Tulevaa toimintaa ajatellen Jyri on perustanut yrityksen ja sillä löytyy fb-sivut nimellä Rock n roll circus.
– Ennen kesän juttua järjestelen paikkakunnalla pienimuotoisempia tapahtumia. Esimerkiksi perjantaina 8. päivä on tulossa hämeenlinnalainen Dani Linna -yhtye esiintymään Uuteen mestariin.
Kesätapahtuma on kuitenkin jo nyt ajatuksissa jatkuvasti. Suuren yleisötapahtuman järjestelyssä on kymmeniä ja satoja yksityiskohtia, jotka pitää etukäteen miettiä ja hoitaa kuntoon, itse tapahtuman aikana ei voi enää tehdä kuin jotain pientä.
– Yhteistyökumppaneita ja talkooporukkaa tarvitaan. Yleensä talvella alkaa minullekin tulla kyselyjä, että tuutko sinne ja sinne tekemään sitä ja tätä, nyt voi kutsua soittajat tekemään puolestaan minulle juttuja.
Tapahtuma vaatii tietenkin etukäteisrahoitusta. Sitä varten Jyri tekee autotehtaalla kaikki mahdolliset ylityöt.
– Puolet omaa rahaa ja puolet lainaa. Hyvä siitä tulee, kun pistää tulemaan.

Artikkelikuva: Jyri Jatuli on alkanut järjestellä Uudessakaupungissa musiikkitapahtumia ja ensi kesäksi hän toteuttaa kaksipäiväisen kaupunkifestivaalin.