Älä pulikoi, lähde sukeltamaan!

Vakka-Suomen urheilusukeltajien kautta avautuu mielenkiintoisen harrastus, jossa pääsee ihailemaan maailmaan uudesta perspektiivistä pinnan alta. Sukeltamisessa on perustaitojen oppimisen jälkeen monta mahdollisuutta jatkaa harrastusta ja löytyy sukelluksen parista myös kilpailumahdollisuuksia.

– Seurassa on satakunta jäsentä. Meillä toimii lastenryhmä kuutit ja vähän vanhemmille eli noin 7-15-vuotiaille tarkoitettu norpat-ryhmä. Ne kokoontuvat lauantaisin uimahallille, kertoo seuran puheenjohtaja Arto Gustafsson.

Nuorempien ryhmässä kyse on enemmänkin veteen totuttelusta, kuutit sitten jo muun ohessa opettelevat sukellusta snorkkelin ja räpylöiden kanssa.

– Norpissa tehdään hyvin monenlaisia harjoitteita ja edetään vaihe vaiheelta ohjaajien opastuksella.

Seuralla on myös varusteita, joita voi alussa lainata, sekä perusvarusteita että myös laitesukellusvarusteita ja jos sukelluskärpänen tosissaan puree, niin omien varusteiden hankintaa saa hyviä neuvoja.

 

Uppopallo sukelluksissa pelattava peli.

Norppa-iän jälkeen voi sitten lähteä harrastamaan erilaisia sukelluslajeja. Voi ryhtyä laitesukeltajaksi eli sukeltaa happilaitteiden kanssa tai sitten vapaasukellusta perusvälineillä, voi kokeilla vaikka sukelluskalastusta tai käydä pelaamassa uppopalloa tai laajentaa valokuvausharrastusta pinnanalaiseen maailmaan.

– Sukeltaminen sopii periaatteessa kaikille, mitään varsinaisia fyysisiä tai ikärajoituksia ei ole. Vesi on myös hyvin joustava elementti, liikkeet ovat rauhallisia eivätkä riko kroppaa.

Yleinen virheluulo on myös, että sukeltaminen vaatii kovaa kuntoa. Ehkä jos pelaa uppopalloa tosissaan tai kilpailee sukelluskalastuksesta, niin menestyminen vaatii fysiikkaa, mutta ei muuten.

– Lauantaisaamuisin samaan aikaa nuorempien ohjattujen treenien kanssa vanhemmat harrastavat uimahallissa omia lajejaan omaan tahtiinsa. Uppopalloa varten meillä on syvän altaan vuoro perjantai-iltaisin.

Kesäaikaan seura järjestää omalla veneellään sukellusreissuja merialueella.

 

VSUS on aikanaan pelannut uppopalloa ihan sarjassa, mutta viime vuosina on tyydytty treenailemaan omalla porukalle ja välillä käyty pelaamassa muita seuroja vastaan.

Sukelluskalastajat ovat niittäneet mainetta maailmalla Matti Pyykön johdolla ja tuloksena on ollut mitalisijoja arvokisoissa. Seura on myös useana vuonna järjestänyt lajin kilpailut.

Sukeltamalla voi tehdä myös kaikenlaista hyvää. Seura on siivonnut uimarantoja ja puhdistanut Kaupunginlahtea polkupyöristä ja muista roinasta, korjaillut merimerkkejä ja sukeltanut kännyköitä pohjasta.

– Järjestämme laitesukelluskursseja, syksylläkin on sellainen tulossa ja olemme pitänyt esimerkiksi ensiapu- ja vesipelastuskursseja uimahallin henkilökunnalle. Henkilökohtaisessa muutaman tunnin intro-koulutuksessa pääsee kokeilemaan laitesukellusta altaassa, se on suosittu lahjaidea.

 

VSUS järjestää vajaan kahden viikon päästä 16.9 uimahallilla tapahtumapäivän, jonne kuka tahansa voi tulla katselemaan, kyselemään ja myös kokeilemaan.

 

Artikkelikuva: Viime kevään tapahtumapäivänä Olivia Suutari (vas.) ja Fanni Ståhlberg kokeilivat sukeltamista norppaohjaaja Niina Mäkisen opastuksella.