Ratsastusharrastus kovassa kasvussa

Wasaborgin tallilla Lokalahdentien varrella riittää kiirettä, sillä ratsastusharrastus on viime aikoina kasvattanut suosiotaan. Viikottain tallilla käy noin 120 ratsastajaa. Tallin ongelma on ollut talvikausi, mutta siihenkin on tulossa helpotusta, kun kauan kaivattu maneesin rakennuslupa viime viikolla tuli.

Keskiviikkona tallilla vietettiin valtakunnallisesti Nouse ratsaille -päivää. Kurssit pyörivät normaalisti, mutta kävijät saivat tutustua tallin toimintaan, kokeilla talutusratsastusta ponilla tai hevosella, paikalla oli myös hevostarvikekirpputori ja hyviä tarjouksia.

– Erilaisia kursseja on koko ajan menossa monta. Meillä on kaksi ulkokenttää, mutta kun kelit syksyllä alkavat huonontua, niin se verottaa kävijämäärää, kertoo Laura Rinne.

 

Maneesille on rakennuslupaa haettu jo jonkin aikaa, mutta alueen kaavan vuoksi piti ensin hakea poikkeamislupa ja myös aivan vieressä menevä rautatie on aiheuttanut paperityötä liikenneviraston kanssa.

– Maneesi tulee alueella olevan varastorakennuksen taakse niitylle, jonka olemme kaupungilta vuokranneet. Pohjatyöt alkavat suunnitelmien mukaan lokakuun loppupuolella. Itse rakennus kootaan elementeistä, joten se saadaan kokoon kuudessa viikossa

Maneesista tulee täysimittainen eli pohjaltaan 23 x 66 metriä eli se täyttää kilpailumaneesin edellytykset.

 

Lauran lisäksi tallilla käy kursseja vetämässä kolme muuta ratsastuksen opettajaa. Kursseja järjestetään aivan aloittelijoista alkaen eri tasoisille harrastajilla.

– Sitten on erikoiskursseja, esimerkiksi jokin aika sitten pidimme ratsastuskurssin äijille, heitä on kaksi edelleen mukana, mutta kyllä ratsastus edelleen on enemmän naisten ja tyttöjen juttu.

Ryhmäkoko kursseilla on maksimissaan kuusi ratsastajaa. Talli antaa myös yksityistunteja, on poniagilitya ja erikoisuutena ovat valjakkoajotunteja, sillä Laura itse kilpailee lajissa.

– Kesällä saimme myös valmiiksi maastoesteradan lähipellolle ja se on osoittautunut suosituksi treenipaikaksi, jossa käydään hyppäämässä.

Hevosia tallissa on 24, joista suurin osa on tallin omia. Hoitohevosten määrä on koko ajan vähentynyt, kun ratsastuskoulun toiminta on noussut entistä tärkeämmäksi.

– Isompia kisoja järjestetään keväisin ja syksyisin ja harjoituskisoja suunnilleen kerran kuussa.

 

Wasaborgin tallilla käy viikottain noin 120 ratsastajaa, kuvassa Laura Rinne ohja yhtä ryhmää.