Luistelu-ura alkaa Pikku-Helmistä

Muiden jääurheilulajien ja -harrastusten tapaan Jää-Kotkien taitoluistelijoilla on kausi jo hyvässä vauhdissa. Lajin harrastus on kasvusuunnassa, mutta ryhmissä on edelleen tilaa uusillekin harrastajille.

– Meillä toimii kaikkiaan viisi ryhmää. Kaksi on kilparyhmiä ja kolme harrasteryhmiä. Ryhmien välillä siirrytään joustavasti kauden aikana, kertoo Jää-Kotkien taitoluistelijoiden uusi puheenjohtaja Pauliina Piirainen.

Aloittelijoiden ryhmä on nimeltään Pikku-Helmet. Siihen voi tulla mukaan, kun pysyy luistimilla joten kuten pystyssä eli kynnys on tehty matalaksi.

– Ryhmässä opetellaan luistelua perusteista lähtien erilaisten apuvälineiden avulla tai ilman ja melko nopeasti luistelua alkaa sujua itsenäisesti.

 

Jää-Kotkien taitoluisteluvalmentajana toimii Milla-Riikka Isotalon äitiysloman ajan laitilalainen Anna Saarela.

Pikku-Helmet harjoittelee kaksi kertaa viikossa jäähallilla. Harjoituksia voi tulla vapaasti seuraamaan ja niihin mukaan pääsee myös kokeilemaan miten homma onnistuu.

– Jos taitoluistelu alkaa kiinnostaa, niin sitten on suoritettava pieni kausimaksu. Taitoluistelu ei ole muutenkaan kallis laji, tarvitaan vain luistimet ja kypärä.

Niitäkin hallilta löytyy lainattavaksi eli kokeilemaan pääsee vaikka ilman omia varusteita. Tosin luistimia ei ole kovin paljon ja jos sopivaa kokoa ei löydy, niin luistelusta tulee turhan hankalaa.

– Taitoluistelua voi harrastaa monella tapaa. Voi ottaa sen eräänlaisena luistelukouluna, sitten voi opetella perustason taitoluisteluliikkeitä omaksi ilokseen tai sitten ottaa sen kilpaurheiluna.

 

Jää-Kotkien taitoluistelijat ovat käyneet jo muutaman vuoden kilpailuissa ja kilparyhmässä harjoittelu on kovaa.

– Ryhmä on jäällä neljä kertaa viikossa ja sen lisäksi tekee 2-3 kertaa viikossa oheisharjoituksia. He ovat myös treenanneet koko kesän. Kilpailujen lisäksi kilparyhmäläiset saavat esiintymiskokemusta mm. esiintymällä Jää-Kotkien edustuksen pelien erätauoilla.

Taitoluistelussa saadut opit toimivat kaikessa jääurheilussa ja ovat eduksi, jos jossain vaiheessa haluaa siirtyä esimerkiksi ringeten tai jääkiekon harrastajaksi.

– Kerrotaan, että jotkut ammattilaiskiekkoilijatkin hakevat taitoluistelun kautta lisää tehoa ja sujuvuutta luisteluunsa.

Kaikesta huolimatta taitoluistelu on edelleen tyttöjen laji, Jää-Kotkissakin odotetaan edelleen ensimmäistä poikaa harjoituksiin.