Pujottelua pyörän selässä

Vakka-Suomen latu aloitti torstaina maastopyöräilijöiden yhteisajot. Ajojen ”johtajana” toimii kalantilainen Ville Pirilä, joka on harrastanut maastopyöräilyä pienen ikänsä. Hän kilpailee ja osallistuu lajin tapahtumiin aktiivisesti ja on myös suorittanut maastopyöräilyn ohjaajakurssin.

Ensimmäisellä kerralla mukana oli toistakymmentä aktiiviharrastajaa tai kokeilijaa. Noin tunnin pituisen reissun aikana kierrettiin Käätyjärvi ja käytiin golf-kentän maastoissa. Yhteislenkin jälkeen osa aktiiveista suunnisti vielä Hiunjärven lenkillä vähän reippaampaa vauhtia.

– Kyllä Uudestakaupungista löytyy hyviä polkuja maastopyöräilyyn, ne pitää vaan löytää. Muutenkin laji vaatii hieman enemmän seikkailumieltä kuin moni muu, Ville kertoi.

 

Maastopyöräilyohjaaaja ja lajin aktiiviharrastaja Ville Pirilä vetää torstaiset yhteispyöräilyt.

Maastopyöräily kuuluu jokamiehen oikeuksien piiriin eli yksin tai pienellä porukalla saa metsäpolkuja ajella. Pihoilla tai viljellyille alueille ei tietenkään ole asiaa. Erilaiset isommat tapahtumat vaativat sitten lupaa maanomistajilta.

Maastopyöräilyssä tarvitaan pyörä ja ehdottomasti kypärä. Mitään erikoisia tuhansien euroja maksavaa maastopyörää ei torstain yhteislenkeillä tarvita, mutta millään ihan normaalilla maantiepyörällä tai ”tavallisella” mankelilla ei edes helpompia polkuja kannata yrittää. Leveät renkaat ja jonkin verran vaihteita pitää olla, jotta erilaisissa maastoissa pääsee eteenpäin.

– Uudestakaupungista löytyy kyllä vaativiakin reittejä, mutta torstaisin mennään rauhallista vauhtia ja helpohkoja reittejä. Eikä ole mikään häpeä hypätä pahimmissa paikoissa pyörän selästä ja taluttaa sitä.

Maastopyöräily on selkeästi monipuolisempaa kuin tavallinen pyöräily. Poluilla tarvitaan ketteryyttä ja taitoa ja myös rasitus nousee kun koko ajan pitää taiteilla ja polkemisen rytmi pitää sovittaa maaston mukaan. Mäet ovat jyrkempiä kuin pyöräteillä tai autoteillä, sekä ylöspäin että alaspäin.

 

Torstain yhteispyöräilyjä on tarkoitus jatkaa niin kauan kuin valoisaa aikaa riittää. Lähtö on kello 18 uuden vesitornin juurelta Vahterusringin parkkipaikalta ja lenkkiin menee aikaa noin tunti.

– Vakka-Suomen Ladun jäsenmaksuun sisältyy tapahtumavakuutus, joten kannattaa liittyä, jäsenmaksu on pieni. Tai sitten hoitaa vakuutus muuten, aina on mahdollisuus, että jotain pientä lenkillä tapahtuu.

Ihan koko matkaa ei metsäpolkuja pääse kulkemaan ja pyöräilijän tulee ryhmässäkin liikkuessa muistaa varovaisuus ja liikennesäännöt.

– Ja ihan kaikista oikeuksista ei kannata pitää kiinni, pyöräilijä jää kuitenkin auton kanssa aina toiseksi. Niin kiire ei saa olla, ettei olisi aikaa pysähtyä ja antaa autojen mennä.

Muutamat torstain lenkillä ajetut polut tulevat teille hyvin piilosta puiden ja puskien takaa, joten niissäkin paikoissa pitää olla tarkkana ja vaikka hypätä pois pyörän selästä ja katsoa ensin liikenne.

 

Artikkelikuvassa torstain ensimmäisen yhteispyöräilyn osanottajat lepotauolla vanhan aseman lähellä.