Vinyylilevyt kiinnostavat

Työväentalolla lauantaina järjestetyt levymessut osoittivat, että vinyylilevyillä on edelleen omat harrastajansa. Tilaisuus oli niin suuri menestys, että järjestäjä Marko Tuominen suunnitteli tapahtumalla jatkoa jo kevääksi tai viimeistään syksyksi.

Myyjiä oli paikalla kymmenkunta. Vinyylilevyjen lisäksi osalla oli myynnissä cd-levyjä, joillakin musiikkivideoita ja jotain muuta asiaan liittyvää, mutta vinyylit olivat selvästi pääosissa. Lukumäärää on vaikea arvioida, mutta tuhatmäärin niitä eri myyjien laatikoissa yheensä oli.

– Myyn itsekin levyjä, mutta pääasiallinen toimintani kohdistuu tällaisten messujen ja tapahtumien järjestämiseen eteläisessä Suomessa. Parasta aikaa on vinyylikaupalle on syys-lokakuu ja sitten taas tammi-maaliskuu, kesällä tai joulun alla ei kannata yrittää, Tuominen totesi.

 

Valtaosa myyjistä oli pitkän linjan levykauppiaita, jotka olivat joutuneet musiikkia myyvän kivijalkakaupan eri syistä lopettamaan viimeisen kymmenen vuoden aikana ja siirtyneet nettimyyntiin ja kiertelemään tapahtumissa.

Ostajapuolella näkyi osin sama ikäjakauma, monet olivat aloittaneet musiikin kuuntelen aikanaan kaseteilla ja vinyylilevyillä ja edelleenkin ostivat musiikkia vanhassa muotissa. Osa ei suostu edes kuuntelemaan digimusiikkia vaan vinyylilevy on se ainoa oikea muoto.

Messuilta haettiin mielenkiintoisia levyjä, osalla oli mielessä ikäkausi tai musiikkityyppi, osa haki määrätyn yhtyeen musiikkia ja joillakin oli mielessä jopa määrätty levy, joka pitäisi kokoelmiin löytää.

Isoa osaa muutaman kymmenen vuotta sitten julkaistuista levytyksistä ei edes ole saatavissa kuin vinyylilyvyn muodossa ja siksi vinyylimessut ovat ainoa paikka löytää sitävähän harvinaisempaa nuoruuden suosikkimusiikkia.