Elinalla edessä kotikisojen vuosi

Keihäänheittäjä Elina Kinnusen kilpailukausi sujui hienosti, tuloksena kesän kilpailuista oli pronssia nuorten EM-kisoista, Suomen mestaruus ja reilu ennätysparannus. Ensi kesänä tavoitteet on asetettu nuorten MM-kisoihin ja SM-kisoihin.
– Talvi sujui harjoitusten osalta hyvin, ei ollut mitään loukkaantumisia tai sairauksia ja sitä kautta oli jo keväällä vahva luottamus, että tulokset kesällä paranevat, Elina kertoo.
Hän paransi kesän aikana ennätystään reilu neljä metriä, kesällä 2016 paras tulos oli 49,99, viime kesänä keihäs lensi jo 54,30.
Siirtyminen nuorten keihäästä naisten keihääseen ei aiheuttanut mitään suurempaa ongelmaa, vaikka se on hieman painavampi ja paksumpi. Elina sanoi, että tekniikan suhteen naisten keihäs on jopa helpompi saada lähtemään oikeassa asennossa kuin kevyempi nuorten keihäs.

Tulevana kesänä Elinan tähtäimessä ovat 19-vuotiaiden MM-kisat Tampereella ja oman ikäluokan SM-kisat Laitilassa.
– Kotikisoja tavallaan molemmat, tuttuja ja hyviä paikkoja heittää. Ulkomailla olen kyllä tottunut kilpailemaan, mutta on se aina helpompi keskittyä kisaan, kun ympäristö on tuttu.
Harjoitusmääriä lisätään maltillisesti tulevalla harjoituskaudella ja mukaan otetaan myös uusia ja erilaisia harjoitteita, joilla pyritään harjoittelua tehostamaan.
– Treenaan talvikauden Uudessakaupungissa ja viikottain käyn Turussa, jossa valmentajani Tuomas Laaksonen asuu.
Talven treeni käsittää peruskuntotreeniä eli juoksua ja hiihtoa sekä erilaista punttitreeniä. Turussa tehdään sitten erilaisia heittoharjoituksia, muita mahdollisia heittotreenipaikkoja on Vehmaalla ja Laitilassa.
– Kerta viikossa riittää talvikaudella heittotreenejä. Peruskuntotreenejä ajatellen Kuntoputki on erinomainen paikka. Hiihdän edelleen myös paljon, sitä eivät taida muut keihäänheittäjät tehdä.

Elinalla kirjoitti jo syksyllä yhden aineen, mutta varsinaisesti ylioppilaskirjoitukset ovat edessä keväällä. Niiden jälkeen on todennäköisesti edessä harjoitteluleiri etelän lämmössä.
– Nyt treeneissä on menossa kolmen viikon lepokausi ja maanantaina aloitetaan taas ohjatusti. Olen pystynyt hyvin pitämään treenitaukoa, mutta nyt alkaa olla jo sellainen olo, että treeneihin pitäisi päästä.
Elina on asettanut itselleen kovat tavoitteet tulevaksi kesäksi. MM-kisoissa pitäisi edellisten kisojen pronssi kirkastaa ja SM-kisoissa uusia ikäluokan mestaruus.
– Ennätystä pitäisi myös parantaa, mutta mitään lukuja ei ole asetettu. Ja kilpailuvarmuutta kohottaa entisestään ja saada ”perustaso” 55 metrin paikkeilla.
Kovaa treenatessa on aina loukkaantumisriski olemassa. Sitä Elina valmentajansa kanssa pyrkii pienentämään mm. monipuolisella treenillä. Keihäänheittäjälle ei riitä, että oikea käsi toimii, vaan koko kropan pitää olla kunnossa, jotta keihäs lentää ja treenit sujuvat.

Elina Kinnusen mitalikahvit juotiin lauantaina Kesportissa.