Puutalokaupungin terveydenhuolto sai oman historiateoksensa

Uusikaupunkilainen lääkärikolmikko Pentti Ahtiainen, Olli Laurila ja Jyrki Vihe ovat astuneet mukavuusalueensa ulkopuolelle ja tehneet kirjan. Tekijöiden mukaan tekeminen eteni normaalia kiva harrastus – pakkopulla – paniikki -polkua, joskaan kahta viimeistä vaihetta ei valmiista kirjasta havaitse.

– Kirjan juuret ovat 1990-luvun lopulla tekemissäni haastatteluissa. Niistä ei silloin tullut sen ihmeempää, mutta asia jäi kaivelemaan ja ajattelin, että vähän materiaalia lisäämällä niiden ympärille syntyisi kirja, sanoo Olli Laurila.

Laurila sanoi, että kirjan tapaisten, määrättyyn sektoriin tai ajanjaksoon keskittyvät historiateokset ovat viime aikoina olleet tekijöiden ja myös lukijoiden suosiossa.

– Laajoilla historioilla on oma arvonsa, mutta määrättyyn teemaan keskittyvissä kirjoissa, kuten tässä meidänkin kirjassamme, päästään ihmisten keskelle, ruohonjuuritasolle ja se kiinnostaa monia.

 

Tänään keskiviikkona julkaistun kirjan nimi on Tauteja ja terveyttä – Välähdyksiä terveydenhuollosta puutalokaupungissa. Kirja kattaa kaupungin terveydenhuollon historiasta vuodet 1820-1972.

– Terveydenhuollossa olivat rakennukset alkuaikoina merkittävässä roolissa, myöhemmin on sitten keskitytty työn sisältöön. Esimerkiksi aikanaan kaupungin sairaalassa tehtiin käytännössä samoja asioita kuin lääninsairaalassa eikä ollut mitään jakoa erikoissairaanhoitoon ja perusterveydenhoitoon, sanoo Pentti Ahtiainen.

Terveydenhuollosta on mahdollista saada ja esittää paljon erilaisia tilastoja, mutta niitä ei juuri tästä kirjasta löydy, sen sijaan paljon tilaa on annettu haastatteluille, joissa kerrotaan dramaattisistakin ihmiskohtaloista.

Tekijät korostavatkin, että kyseessä ei ole mikään terveydenhuollon kattava historiikki, vaan sisältää välähdyksiä sieltä ja täältä, joissakin haastatteluissa puhutaan myös Uudenkaupungin ulkopuolisista asioista, kuten esimerkiksi lääkäriksi opiskelusta.

 

Kirja on noin 300 sivuinen ja siitä on otettu 400 kappaleen painos. Kirjan tekemistä on tukenut Uudenkaupungin suomalaisen seuran säätiö.

– Myönnämme vuosittain apurahoja hankkeille, joissa tutkitaan alueen menneisyyttä tai tuodaan sitä esille. Tämä hanke todettiin tärkeäksi ja myönsimme sille ison tuen, totesi säätiön puheenjohtaja Tomi Kangas.

Kirjan tekijöiden mukaan säätiön avustus oli oleellisen tärkeä, ilman sitä kirjaa ei olisi ainakaan tässä vaiheessa tehty. Se auttoi myös toisella tavalla, eli sai tekijöihin virtaa, kun Kangas säännöllisin väliajoin kyseli, miten kirja edistyy.

Tekijät kiittelivät myös museota ja sen mittavia valokuvakokoelmia ja arkistoa, joista löytyi paljon tietoa ja kuvia kirjaan.

Kirjaa on myynnissä huomenna torstaina Crusellin Merellisessä illassa sekä torstaista lähtien myös Kirja-Vakassa, Museossa, Matkailutoimistossa ja Passarissa.

Kirjan kustantajana on toiminut Uudenkaupungin merihistoriallinen yhdistys.

 

Artikkelikuva: Lääkärit Jyrki Vihe (vas.), Pentti Ahtiainen ja Olli Laurila ovat tehneet Uudenkaupungin sairaanhoidon historiaa käsittelevän kirjan.