Pooki-festi ja muuta uutta tulossa kesäksi

Pookin isännäksi kesän lopulla tullut Iiro Toivanen on ollut ruuanlaitosta kiinnostunut pienestä pitäen. Hän on työskennellyt kokkina useissa ravintiloissa Turussa ja ympäristössä ja opiskellut alaa monen tutkinnon verran, mutta yrittäjänäkin edelleen kaipaa keittiöön ”oikeisiin töihin.”

– Valitettavasti vaan aika ei tahdo riittää, mutta edelleen olen mukana keittiössä, kun uutuuksia valmistellaan ja seuraan aktiivisesti toimintaa sielläkin. Ja jos ihan pakkotilanne tulisi, niin uskon selviäväni oman ravintolan keittiövuorosta edelleen, hän sanoo.

Pookin toiminnan pyörittäjäksi Iiro tuli puoliksi sattuman kautta. Yrittäjän uran hän oli aloittanut jo vuonna 2011 ravintola Juliniassa Turussa ja sen lisäksi hänellä on pari pienempää alan toimijaa.

– Juliniassa tehtiin vuosien varrella paljon uudistuksia ja määrätyllä tavalla se alkaa olla nyt valmis ja toiminta pyörii hyvin henkilökunnan voimin eikä aina tarvitse olla itse paikalla. Toki koko ajan mietitään sinnekin uutta, mutta uuden ravintolan haku oli ollut jo jonkin aikaa päällä, kun tämä tilaisuus tuli.

 

Vaimonsa Pauliina Kortemaan kanssa Iiro oli kiertänyt maakunnan ravintoloita ”vakoilumielessä” ja Uusikaupunki oli sitä kautta tullut tutuksi. Kun avautui mahdollisuus lähteä pyörittämään Pookia niin haastetta ei tarvinnut kauaa miettiä.

– Toki teimme tänne pari reissua ja katsastimme paikkoja, mutta Pookin vanha hyvä maine, tilat ja Uudenkaupungin positiivinen vire tekivät päätöksestä helpon.

Pooki on Iiron mukaan erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus, pihapiiriin kuuluu useita erilaisia rakennuksia, joka tarjoaa haasteita mutta antaa myös huimia mahdollisuuksia erilaiseen kehittämiseen.

 

Juliniakin oli Pookin tapaan toimiva ravintola, kun Iiro alkoi vetää sitä.

– Pookissakin on todella hyvä pohja, mitään radikaaleja muutoksia ei tarvitse tehdä, vaan pientä kehittämistä. Lisätään mielenkiintoa, tuodaan uusia konsepteja, hienosäädetään toimintoja. Pidetään pilke silmäkulmassa, tavoitteena on rento paikka, jonne voi tulla farkuissa hampurilaiselle ja oluelle, mutta kuitenkin löytyy myös vaativaan makuun erinomaisen kilpailukykyinen a la carté -lista.

– Sen verran olemme jo säätäneet, että lounaspuoli siirtyi Juhla-Pookiin kun Pookin saaristolaispöytä päättyi elokuussa. Näin erotimme selkeästi lounas- ja a la carté -asiakkaat. Jotenkin homma toimii siten paremmin ja saimme Juhla-Pookin tilat paremmin käyttöön. Se myös tiloiltaan sopii paremmin buffettiin.

Muutos on ollut menestys ja tulee jatkumaan. Pookin perinteinen Saaristolaispöytäkään ei katoa, vaan tulevana kesänä se katetaan Juhla-Pookiin lounasajan jälkeen ja on tarjolla iltaan asti.

 

Kesällä terassialue tulee olemaan toiminnan keskus. Ulkorakennuksen Salakapakka tulee säilymään ja ulkoalueesta pyritään tekemään rennompi paikka, josta saa pizzaa ja muuta nopeaa ruokaa, sekä tietenkin myös Pookin a la carté -annoksia.

– Pystymme pihalle toimittamaan todella monipuolisen valikoiman syötävää ja juotavaa. Live-musiikin tarjonta pihalla alkoi jo elokuussa ja jatkuu ensi kesänä säännöllisesti.

Kokonaan uutta on juhannuksen jälkeisellä viikolla järjestettävä Pooki-festi eli viikon pituinen musiikkifestivaali.

– Esiintymään tulee nimekkäitä taiteilijoita ja mielenkiintoisia uusia nimiä. Se ei ole kilpailija Crusell-viikolle eikä toisaalta mikään rokkifestivaali. Eri musiikkigenrejä on tarjolla monipuolisesti, eri päivinä erilaisia juttuja.

 

Uudessakaupungissa on havaittavissa selkeä aktiviteetin kasvu, mutta myös yleisesti ihmiset ovat rohkeammin liikkeellä ja kuluttavat rahaa eri tavalla kuin muutama vuosi sitten, jolloin hissuteltiin ja odotettiin mitä tuleman pitää.

– Ravintolassa käynti koko perheen voimin on mitä parasta lääkettä syksyn harmauteen ja kiireiseen elämänrytmiin. Ravintolaan kun tulee syömään, niin ei tarvitse stressata ruuanlaitosta tai tiskauksesta tai mistään ja kaikki voivat syödä rauhassa ja nauttia yhdessäolosta.

Pookissa on juuri perheviikonloppuja ajatellen lanseerattu pitopöytä, joka maksaa yhdeltä hengeltä 20 euroa, mutta viidenkin hengen perheeltä vain 40 euroa, sisältää parikymmentä alkupalaa, lämpimät ruuat ja monipuoliset jälkiruuat.

 

Pooki on ollut valtakunnallisesti paikka, jonne on tultu hyvän ruuan perässä. Iiro aikoo nostaa sen jälleen vastaavan asemaan.

– Haluan, että Pookiin tullaan syömään kauempaakin. Meillä huomioidaan lapsiperhe, löytyy vaativille asiakkaille erinomainen ja myös hinnaltaan erittäin kilpailukykyinen a la certé -lista, meillä on idyllisiä hotellihuone, hyvä buffetlounas, Saaristolaispöytä ja kesäksi aktivoituu terassi. En usko, että Varsinais-Suomesta löytyy toista paikkaa, joka kesällä tarjoaa näin montaa erilaista konseptia paketissa.

Oman kehittämisen lisäksi on ravintolalle tietenkin tärkeää, että kaupungin muu vapaa-ajan tarjonta kehittyy.

– Hienoa nähdä että kaupungissa tapahtuu kaikenlaista uutta myös vapaa-ajan palveluissa. Ja meidän Pooki-festikään ei tule olemaan vain meidän juttu, vaan se omalta osaltaan elävöittää koko kaupunkia.

 

Artikkelikuva: Iiro Toivanen toivottaa tervetulleeksi Pookiin. Tarjontaa löytyy laidasta laitaan ja kesällä vielä enemmän.