Pirjo tekee persoonallisia tuotteita luontoa säästäen

Pirjo Salonen aloitti eläkkeelle päästyään uuden uran. Viime helmikuussa hän perusti ompelualan yrityksen SigneProduction. Mikään dramaattinen alan vaihdos ei ollut kyseessä, vaan ompeleminen on ollut hänellä aktiivisena harrastuksena vuosikymmeniä.

– Suvusta kiinnostus ompeluun on tullut, molemmat isoäitini ompelivat kaikenlaista ja toinen oli jonkin aikaa oikein ompelijan ammatissa, Pirjo kertoo.

Pirjo valmistui itsekin aikanaan pukuompelijaksi ja hän harkitsi vakavasti muotisuunnittelijan uraa, mutta sitten elämäntilanne muuttui ja hän hankki ammatin toisaalta, mutta ompelu ei toki jäänyt.

– Ihan yrityksen alla ompelemista olen suunnitellut jo pitkään, mutta sitten tuli aina kaikenlaisia mielenkiintoisia projekteja ja se vaan jäi kunnes nyt eläkkeelle päästyäni rekisteröin Signe -tuotemerkin ja perustin virallisesti yrityksen.

Signe-nimi tulee Pirjon isoäidin nimestä.

 

Pirjo tekee tuotteita tilauksesta, esimerkiksi haastatteluhetkellä työtilassa oli edellisenä päivänä valmistunut iltapuku odottamassa viimeistä sovitusta.

– Mutta se varsinainen yrityksen perusidea on hyödyntää vuosien varrella kertynyttä materiaalia eli tehdä vanhoista vaatteista ja kankaista jotain uutta, vaatteita, käyttöesineitä tai ihan vaan koristeita.

Pirjo kutoo ihan tavallisia räsymattoja, tekee tilkkumattoja, laukkuja ja mitä milloinkin.

– Pohjalla on se ajatus, että tekstiilejä ei vietäisi kaatopaikalle haudattavaksi, ne kun ovat ongelmajätettä. Koen velvollisuudekseni tehdä niistä jotain ja saada ne uudelleen kiertoon.

 

Itse tehty mainostaulu.

Esimerkiksi farkut ovat yksi hyvä esimerkki luonnonvarojen tuhlauksesta.

– Jo itse denim-kankaan tekeminen kuormittaa ympäristöä ja farkkujen tekeminen kuluttaa myös luonnonvaroja paljon.

Pirjo on denim-kankaasta tehnyt pieniä mattoja, joihin yhteen saa helposti kulumaan 4-5 farkkujen kankaan.

– Otan kyllä materiaaleja hyödynnettäväksi, mutta niiden tulee olla aitoja, esimerkiksi denimiä ja puuvillakangasta. Erityisesti olen kiinnostunut 1970-luvun kankaista, mutta keinokuidut eivät kiinnosta.

 

Mattojen lisäksi Pirjo on vanhoista materiaaleista tehnyt mm. täkänäkasseja eli joissa perusmateriaali on vanha täkänäkangas ja siihen virkattu kantokahva tai eräässä tapauksessa kahvana toimii vanha polkupyörän sisärengas.

– Ideoista ei ole pulaa, niitä tulee jatkuvasti. Minulla on myös koko ajan useita töitä menossa eri vaiheissa.

Moneen tuotteeseen liittyy myös historia, koska materiaali on vanhaa. Joihinkin tuotteisiin Pirjo on liittänyt kirjoitetun selostuksen materiaalin alkuperäisestä käytöstä.

– Vanhat esineet kiinnostavat minua myös. Ei niin, että kävisin ostiskelemassa niitä kirpputoreilta tai huutokaupoista, vaan oman suvun esineet, joihin liittyy muistoja ja tarinoita.

 

– Käsillä tekemistä on taas alettu arvostaa. Ei tällä tavalla elämään pysty, ainakaan sillä työtahdilla, millä minä teen, mutta tämä pitää virkeänä ja kyllä välillä tekemiseen uppoutuu niin, ettei huomaa kellon kulkua.

Toreilla ja tapahtumissa myydään paljon käsin tehtyä erilaisia esineitä ja tuotteita. Pirjon mukaan valitettavasti monet myyvät liian halvalla.

– Se on tietenkin monille harrastus, mutta pitää ajatella, että jotkut yrittävät sitä ammatikseen ja silloin alhaisilla hinnoilla, joilla saa tuskin materiaalin katetuksi, tehdään heille hallaa.

 

Pirjon työhuone löytyy nykyään Bonkin kanssa samasta pihasta, entisen Telmarinin yläkerrasta. Virallinen osoite on Sorvakon rantatie 4, mutta käynti tapahtuu Sairaalakadun kautta.

– En pidä mitään vakioaukioloaikoja, vaan kannattaa soittaa etukäteen ja varmistaa, että olen paikalla.

 

 

Artikkelikuva: Pirjo Salonen tekee mm. mattoja, käytössä on hyvin toimivat yli 100 vuotta vanhat kangaspuut.

Pirjoa kiinnostavat erityisesti vanhat 1970-luvun ”psykedeeliset” kankaat.