Röret runt, och runt och runt…

Vahterusringissä suhahteli jälleen viikonloppuna kun maan pyöräilypiireissä legendaarisen maineen saanut Röret Runt -tapahtuma ajettiin yhdeksännen kerran. Osanottajia oli perinteiseen tapaan kumpanakin päivänä maksimimäärä eli yhteensä reilu 60.

Kyseessä ei ole kisa toisia vastaan vaan tarkoitus on päivän aikana kiertää kilometrin pituista kuntoputkea niin kauan kuin pää ja/tai kunto ja/tai kalusto kestää. Epävirallisena tavoitteena on 300 kilometriä, johon noin puolet vuosittain pääsee, mutta osa ei edes yritä ”kuin” 150 tai 200 kilometriä.

Kuntoputki on ajopaikkana vaativa, sillä ajorytmiä sekoittavia mutkia kilometrin matkalla on paljon ja myös korkeuseroa löytyy. Putki on myös kapea, joten koko ajan on keskityttävä huolellisesti, jotta onnettomuuksia ei pääse tapahtumaan.

Kuri tapahtumassa onkin kova, ohituksia saa tehdä vain muutamassa paikassa ja kaikenlainen sooloilu on muutenkin kielletty. Myös osanottajamäärä on turvallisuuden vuoksi rajatta non 30 ajajaan per päivä.

 

Tapahtuman järjestelyistä vastasi tänä vuonna lietolainen pyöräilyseura Team Velo Cyckling. Seuran toiminnanjohtaja Matti Laine sanoi, että sallittu osanottajamäärä tuli täyteen nopeasti ja ensi vuodeksikin on jo alustavista lupauduttu mukaan.

– Eihän tässä mitään järkeä ole, mutta siksi se varmaan onkin niin suosittu. Tapahtuman tunnelma on leppoisa, koska ei olla kisailemassa ja muutenkin on kiva päästä keskellä talvea ajamaan yhdessä muiden kanssa.

Seura suunnittelee tulevalle vuodelle pientä uudistusta tapahtumaan. Osanottajamäärää ei voi lisätä, mutta mahdollisesti lisätään kolmas päivä, joka olisi tarkoitettu vähän vähemmän pyöräilleille ja tavoitematka olisi 100 tai 150 kilometriä.

Osanottajat ovat suurelta osin vanhoja Röret Runt -kävijöitä eikä uusia uskaltaudu tai pääse mukaan kuin noin kymmenkunta. Kolmannen lyhyemmän päivän lisääminen olisi järkevää, jotta tapahtumaan pääsisi kiinni helpommin.

 

Oikeaan ajorytmiin pääseminen vie Kuntoputkessa tottumattomalta useita kymmeniä kierroksia. Pitää oppia, missä kohtaa kannattaa polkea, missä mennä vapaalla ja missä jarruttaa ja vaihtaa vaihteita, jotta kierros sujuisi joustavasti.

Putkessa olosuhteet ovat talvellakin suhteellisen hyvät. Lämpötila on plussan puolella, mutta oikea vaatetus on silti tärkeää.

Positiivinen seikka on se, että kun 30 hengen ryhmä on päässyt vauhtiin, niin putken ilma alkaa kiertää ja loppupäivän ajajilla onkin selkänsä takana myötätuuli.