Miia on suunnittelun sekatyöläinen

Miia Mannisella on alkanut neljäs vuosi yrittäjänä. Yrittäjän uralla kaikki ei ole aina mennyt ns. putkeen, mutta kun työ on sellaista, mitä hän osaa ja haluaa tehdä, niin se on kantanut vaikeidenkin aikojen yli. Nyt kaupungin vilkastuminen on alkanut näkyä lisääntyvinä yhteydenottoina ja työtilanne on hyvä.
Miian yritys on Vakka-Suomen Designtuotanto. Hän on lähes paljasjalkainen uusikaupunkilainen, joka on jo pienestä pitänyt piirtämisestä ja kaikenlaisesta luovasta tekemisestä, mutta oma ammatti löytyi vasta myöhemmällä iällä.
– Opiskelin ensin Mynämäellä ja valmistuin vaatetusalan artesaaniksi ja olin vuoden töissäkin, mutta en vielä siinä vaiheessa ollut varma, mitä haluan isona tehdä.
Työvuoden jälkeen Miia mietti teatteripuvustuksen tai sisustussuunnittelun opintoja mutta lähti Kouvolaan opiskelemaan muotoilua, ensi huonekalu- ja sisustusmuotoilua mutta ensimmäisen vuoden jälkeen vaihtoi teolliseen muotoiluun.
– Siinä vaiheessa selkeni, että tämä on minun juttuni. Valmistuin 2007 ja sain saman tien alan työpaikan kotipaikkakunnalta eli kaikki napsahti paikalleen.

Miia tekee monipuolisia suunnittelutöitä.

Mutta tilanne muuttui, tuli lama ja lomautukset alkoivat. Miia päätyi kaakelitehtaalle töihin, kunnes vuoden 2015 alussa lähti itse yrittäjäksi.
– Se on tavallaan ollut aina haaveissa, mutta aiemmin en vain uskaltanut. Mieheni on yrittäjä ja hän kannusti kovasti minuakin yrittäjäksi ja lopulta sitten tein päätöksen. Ajattelin, että en halua vanhana kiikkustuolissa harmitella, etten ole edes yrittänyt toteuttaa haaveitani.
Ensimmäiset vuodet eivät olleet ruusuilla tanssimista, Miiakin oli välillä hetken myös tilapäistöissä, mutta viime vuoden aikana työtehtävät ovat selvästi lisääntyneet.
– Sanon itseäni suunnittelun sekatyölaiseksi. Pidän pientä muotoilutoimistoa ja teen hyvinkin monenlaisia alan juttuja. Kaikissa on kuitenkin tavoite tehdä asiat muotoilullisesti ja käyttäjälähtöisesti paremmin, on kyse sitten jostain fyysisestä tuotteesta tai nettisivusta.
Miian referensseistä löytyy mm. keramiikkasuunnittelua, jota hän on käynyt mm. Warma-Uunien tiloissa myös ihan oikeasti tekemässä. Työtehtävät ovat myös olleet 3D-mallinnusta, yritysten kotisivuja, painotuotteiden taittoa, messuosastojen suunnittelua ja sisustussuunnittelua, logojen suunnittelua ja monenlaista muuta graafista suunnittelua.

Asiakkaat ovat pääasiassa lähiseudulta, mutta nykyaikaa kuvaten myös kauempaa. On myös asiakkaita, joita hän ei ole koskaan edes fyysisesti tavannut, vaan kaikki on hoitunut sähköpostien avulla. Miialla ei myöskään ole varsinaista toimistoa, vaan työt hoituvat pääasiassa pienessä kotitoimistossa.
– Teollinen muotoilu on laaja käsite, johon kuuluu ulkoasun suunnittelun lisäksi yleensä toiminnallisuuden ja käytettävyyden suunnittelua. Täytyy ymmärtää materiaaleista ja valmistustekniikasta ja teknisistä vaatimuksista ja niiden perusteella lähteä muotoilemaan.
Sen lisäksi muotoiluun kuuluu myös brändin ja markkinoinnin kehittämistä, ns. viestintää muotoilullisin keinoin.
– Olen pyrkinyt myös verkottumaan, jos oma tietotaito loppuu kesken, tiedän että yhteistyökumppaneilta saa apua.

Miialla on aina ollut kiinnostusta taiteisiin ja muotoihin. Esimerkiksi peruskoulussa piirtäminen oli lähes ainoita asioita, jotka häntä oikeasti kiinnostivat.
– Piirtelin aikanaan paljonkin, mutta mitään suoranaista taidetta en ole hirveästi tehnyt kuin jotain opiskeluaikoina siihen liittyen. Kynällä piirtäminen on ihan huomaamatta jäänyt, kun suunnittelen kaiken tietokoneella. Viime vuonna havahduin asiaan ja hommasin ison kasan kyniä ja olen taas alkanut pitämään tuntumaa yllä piirtelemällä.
– Visuaalisesta suunnittelusta puhuttaessa monet saattavat kuvitella, että siinä maataan riippumatossa ja katsellaan pilviä ideaa odotellessa. Ideointivaihe ja suunnittelu ovat todella mielenkiintoisia, mutta paljon joka projektissa on rutiinityötä ja viimeistelyä, selvittämistä ja tutkimusta, joka pitää myös hoitaa kunnolla, jotta jälki olisi laadukasta. Se on kuitenkin lopulta se, minkä mukaan työtäni arvioidaan.