Uusi strategia ja muut asiat hyväksyttiin yksimielisesti

Lukuun ottamatta A-sairaalan hankintaa oli valtuusto tämän päivän kokouksessaan yksimielinen. Edes puheenvuoroja ei muissa asioissa paljon käytetty. Uusi strategia kirvoitti vähän kielen kantimia, mutta siitäkin puhuttiin myönteiseen sävyyn.

– Nyt ollaan isojen asioiden ääressä. Uutta strategiaa on tehty ison joukon yhteistyönä viime elokuusta lähtien. Kaikki valtuutetut ovat saaneet sanoa sanansa valmistelun aikana, totesi valtuuston puheenjohtaja Jaana Vasama esitellessään strategiaa.

Strategia ulottuu pitkälle eli vuoteen 2030 asti ja se on tuonut haasteita valmisteluun. Strategianpaperin tueksi oli laadittu lyhyt video, jolla strategiaa esitellään. Taustalla soi tietenkin Neon 2:n kappale kemiaa, josta on strategiaan lainattu myös lauseita.

 

Kokoomuksen Tomi Salo kehui erilaista strategiaa ja totesi, että tavoite 20300 asukkaan kaupungista on huikea.

– Uudeltakaupungilta on puuttunut stoori, mutta mitään ei ole vielä menetetty, jos se tulee tästä. Se ei kuitenkaan muodosti itsestään, vaan strategian tulee näkyä joka paikassa.

Sdp:n Lea Myllymäki oli samoilla linjoilla. Hän oli perjantain TuuMessiin messuilla nähnyt, miten laitilalaiset kävivät positiivisessa mielessä ”kiinni” messuvieraisiin, kun Uudenkaupungin osastolla oltiin passiivisempi. Hän toivoi, että strategian kautta tulisi samanlaista intoa meillekin.

ProUkin Matti Ankelo sanoi, että strategia on hyvä ja tärkeä, mutta sillä ei ole merkitystä, jos se ei jatkossa ohjaa asioiden valmistelua ja päätöksentekoa.

 

Strategia on tarkoitus tuoda uudella tavalla esille. Tarkoitusta varten on esimerkiksi suunniteltu kortteja, joissa yritetään osallistaa kuntalaisia. Kortteja tullaan jakamaan ”kaikkialla.”

– Miten osallistaminen onnistuu riippuu meistä kaikista, valtuutetuista ehkä enemmän kuin muista. Olkaa valmiita vastaamaan kysymyksiin ja ottamaan palautetta vastaan, Vasama sanoi.

Valtuuston hyväksymä strategia löytyy tästä.

 

Muut asia menivät läpi lähes ilman puheenvuoroa eli hyväksyttiin ranta-asemakaavan muutos ja asemakaavan muutos, perustettiin terveyskeskuslääkärin virka ja myönnettiin määräraha sen täyttämiseen, hyväksyttiin kaupungin ja Yardian omistusjärjestelyihin liittyvät paperit, ja merkittiin sdp:n valtuustoaloite maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille käsitellyksi.

Aloitteita jätettiin kaksi, niihin palataan myöhemmin.

Kokouksesta oli poissa kuusi valtuutettua, joista peräti viisi demaria. Poissa olivat demareista Antti Haapavuori (tilalla Heli-Päivikki Laurén), Eemil Kokkonen (Juhani Konttinen), Jarmo Kolkka (Arto Kallinen), Jaana Packalén (Marko Turunen), Janne Sjölund (Riikka Riihijärvi) sekä kokoomuksen Lasse Virtanen (Seppo Nikula).

 

Artikkelikuvassa muutamia strategian osallistamiskortteja.