Kaupungilla viime vuonna kahden miljoonan ylijäämä

Ennakkotilinpäätöksen mukaan kaupungin ja liikelaitosten taloudellinen tulos oli viime vuonna noin kaksi miljoonaa euroa plussalla eli selvästi odotettua isompi. Erityisesti liikelaitokset paransivat, kaupungin tuloslaskelma osoittaa lievää alijäämää, mutta kuitenkin noin miljoonan verran parempaa, mitä valtuusto vuoden 2016 lopussa arvioi.

Odotuksia parempi tulos aiheutuu pääosin toimintatuottojen ja verotulojen ylittymisestä. Erikoissairaanhoitoon meni 0,6 miljoonaa arviota enemmän, mutta 1,3 miljoonaa vähemmän, mitä vielä syksyn alussa näytti. (Ukinytin juttu esh-menoista löytyy tästä.

Ainoa isompi talousarvion ylitys tapahtui vanhusten palveluissa, noin 750 000 euroa. Kaikki palvelukeskukset alittivat talousarvionsa, sosiaali- ja terveyskeskuskin vanhuspalveluiden ylityksestä huolimatta 253 000 eurolla.

 

Henkilöstömenot kasvoivat edelliseen vuoteen 1,9 prosenttia ja palkkamenot 2,8 prosenttia kiky-sopimuksesta huolimatta. Osa kasvusta johtui lomapalkkavelan kasvusta, osa erilliskorvausten ja sijaismäärärahojen kasvusta. Näiden osalta syytä selvitetään tarkemmin.

Perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja vanhusten palvelujen kulut ovat yhteensä noin 45,5 miljoonaa euroa, jossa on kasvua edelliseen vuoteen 1,9 miljoonaa euroa.

Vanhusten palvelujen kulut kasvoivat 4,9 prosenttia, terveyspalvelujen 4,7 prosenttia ja erikoissairaanhoidon 3,9 prosenttia.

 

Uudenkaupungin Vesi teki viime vuonna erinomaisen tuloksen. Liikevaihto oli 5,1 miljoonaa euroa ja siitä liikeylijäämä 1,4 miljoonaa euroa. Liikevaihto oli yli 400 000 euroa talousarviota isompi ja ylijäämä lähes 900 000 euroa parempi.

– Veden talous on tällä hetkellä niin vahva, että mikäli sille ei tule yllättäviä investointeja, sen taksoja lasketaan vuonna 2019, todetaan ennakkotilinpäätöksen tekstissä.

Vakka-Suomen Veden liikevaihto ja ylijäämä pysyivät ennallaan. Liikevaihto oli 2,0 miljoonaa euroa ja ylijäämä tämän hetken lukujen perusteella 695 000 euroa.

 

Kaupungin nettoinvestoinnit viime vuonna olivat noin 7 miljoonaa euroa, joka on 58 prosenttia budjetoidusta.

Verotulot nousivat edellisestä vuodesta vain 0,1 prosentilla. Yhteisöverot kasvoivat vähän vajaalla miljoonalla, mutta tuloverot vähenivät suunnilleen saman verran. Verotuloja kaupunki sai yhteensä 61,8 miljoonaa euroa.

Valtionosuudet olivat 24,8 miljoonaa euroa, jossa on nousua 430 000 euroa.

 

Kaupungin vuosikate on noin 4,2 miljoonaa ja yhdessä liikelaitosten kanssa 7,3 miljoonaa ja tilikauden tulos 1,7 miljoonaa ylijäämäinen.

Tilinpäätössiirtojen jälkeen tilikauden ylijäämäksi tulee noin kaksi miljoonaa euroa ja kun taseessa oli jo ennestään lähes 8 miljoonaa ylijäämää, niin viime vuoden lopussa ylijäämään taseessa on lähes 10 miljoonaa euroa.

Kaupungin lainakanta kasvoi viime vuonna noin 1,7 miljoonalla eurolla, liikelaitosten pieneni 1,2 miljoonalla eurolla. Kokonaislainamäärä vuoden lopussa oli 30,2 miljoonaa euroa eli asukasta kohden vajaa 2000 euroa.

 

Tilinpäätöksen ennakko on maanantain kaupunginhallituksen käsittelyssä. Ylitykset ja alitukset hyväksyy valtuusto kuten myös aikanaan lopullisen tilinpäätöksen.

Ennakkotilinpäätös kokonaisuudessaan löytyy tästä.