RTL-Inductives tekee osia satelliitteihinkin

Salcomp Oy perustaminen ja tehtaan valmistuminen Santtioon vuonna 1974 aloitti elektroniikkalaitteiden induktiivisten komponenttien valmistuksen Uudessakaupungissa.

Parhaimmillaan alan yrityksiä oli useita ja työpaikkoja niissä oli yhteensä yli tuhat, mutta alan kehitys vei kohti automaatiota ja isompia sarjoja ja yksi kerrallaan yritykset ovat lopettaneet, siirtyneet muualle tai ajaneet tuotantonsa alas.

Aivan kokonaan alan tuotanto ei ole kadonnut, sillä Sannolla toimiva RTL-Inductivesin tehdas jatkaa pitkiä perinteitä.

– RTL-Inductivesin edeltäjä, 1994 perustettu All Inductives lähti alkuun Salcompista, se osti Salcompilta toiminnot, jotka eivät Salcompia enää siinä vaiheessa kiinnostaneet ja vuonna 2012 perustettu RTL-Inductives taas jatkaa All Inductivesin toimintoja, kertoo RTL-Inductivesin myynnistä vastaava Mikko Frimodig.

 

Salcompin toimintaa jatkoi myös Trafocomp Oy, joka siirtyi toimimaan Kalannissa vanhassa istuintehtaassa. Italialaisomisteinen Eldor puolestaan oli oma yritys, jolla ei ollut yhteyksiä Salcompiin, mutta toimi samalla alalla.

Alan yritysten hiipuminen ei koske pelkästään Uuttakaupunkia, vaan toimijat ovat koko Suomesta vähentyneet merkittävästi ja varsinkin massatuotantoa on siirretty halvemman työvoiman maihin.

RTL-Inductives on löytänyt oman sektorinsa, jossa tuotteen tärkein ominaisuus ei ole hinta vaan laatu ja siksi tuotantoa vielä voi Suomessa harjoittaa.

 

RTL-Inductivesin pääkonttori on Helsingissä ja sillä on suomalaiset omistajat. Uudenkaupungin tehtaan lisäksi yhtiöllä on tehdas Viipurissa.

– Täällä Uudessakaupungissa tehdään tuotteita avaruusalalle, miehittämättömiin satelliitteihin tehtävistä tuotteista on tälläkin hetkellä menossa neljä projektia ja terveyspuolella teemme komponentteja mm. erilaisiin potilasseurantalaitteisiin.

Yhteistä Uudessakaupungissa tehtäville tuotteilla on korkeat laatuvaatimukset ja lyhyet sarjat. Uudessakaupungissa tehdään komponentteja toki myös muille aloille ja se toimii eräänlaisena esitehtaana yhtiön Viipurin tehtaalle eli kun tuote on saatu kuntoon, sitä voidaan ryhtyä tekemään isompia sarjoja Viipurissa.

– Teemme Uudessakaupungissa myös vähän laitteiden suunnittelua, mutta pääasiassa valmistamme asiakkaiden vaatimusten mukaisia komponentteja.

 

Avaruusprojektit ovat pitkiä, ensimmäisistä yhteydenotoista saattaa mennä viisikin vuotta ennen kuin tehtaalla tehty osa lähtee taivaalle.

– Testaus on tärkeä osa prosessissa. Jokainen osa pitää testata, kun joissain kulutuselektroniikan laitteisiin tehtävissä komponenteissa voi riittää joka sadannen komponentin testaus.

Avaruusaluksissa toimintavarmuutta kasvatetaan tuplajärjestelmillä, mutta kun huoltomiestä ei satelliittiin ihan helposti saada paikalle, niin kaikki osat tulee toimia eikä varmistuslaitteita voi toisaalta olla liikaa, koska satelliitin paino pyritään pitämään mahdollisimman pienenä.

– Paine, tärinä ja lämpötila ovat tekijöitä, joiden suurille vaihteluille satelliittien laitteet ja osat joutuvat ja ne pitää pienimmänkin komponentin kestää.

Sairaalapuolella olosuhdevaatimukset eivät ole yhtä kovat, mutta siellä potilasturvallisuus on tärkeää ja se vaatii varmasti ja luotettavasti toimivia laitteita. Sairaalapuolelle yritys tekee komponenttien lisäksi myös jonkin verran laitteiden kokoonpanoa.

 

Avaruus- ja terveyspuolen komponenttien laatuvaatimusten täyttämiseksi Poraajantien rakennuksessa on erillinen puhdastila, jossa on eliminoitu pöly ja muut epäpuhtaudet.

– Mitään huippusteriiliä laboratorio-olosuhdetta ei tarvita, mutta omalla ilmanvaihdolla ja työntekijöiden pukeutumisella saamme pölyn määrän vaadittuihin rajoihin. Tila pidetään myös järjestyksessä muutenkin eli mitään kahvikuppeja tai pullalautasia tiloissa ei sallita.

Avaruusyhteistyö on jo All Inductiven peruja eli jatkunut noin 15 vuotta. Euroopassa on RTL Inductivesin lisäksi vain yksi toinen induktiivisia komponentteja satelliitteihin valmistava yritys.

 

Viipurin tehtaalla on noin 200 työntekijää, Uudessakaupungissa noin 20. Määrä hieman vaihtelee projektien mukaan. Tuotanto, myös Viipurin tehtaan, menee pääasiassa länsimaihin ja Kiinaan asti.

– En näe Uudessakaupungissa tulevaisuudessakaan mitään isoa kasvua. Puhdastilatuotantoon ja tekemiseen tulemme varmasti panostamaan jatkossa enemmän ja automatisointia ja robotointia kasvatetaan, ainakin Viipurin tehtaalla.

– Lisäksi asiakkaat haluavat nykyään vähän isompia kokonaisuuksia, eivät pelkkiä erillisiä komponentteja ja siihenkin haluamme vastata omalla tarjonnalla. Käytämme toki jonkin verran alihankkijoita ja pitää miettiä, mitä kannattaa itse tehdä ja mikä hankkia muualta.

 

Artikkelikuva: Mikko Frimodig vastaa koko RTL-Inductives yhtiön myynnistä.

RTL-Inductivesin valmistamia induktiivisia komponentteja käytetään mm. satelliiteissa ja potilasseurantalaitteissa.