Sanna tekee käsityönä kestäviä nahkatuotteita

Sanna Tuominen aloitti viime keväänä Nahkapaja Enne -nimisen yhden hengen käsityöyrityksen. Aluksi hän toimi kotonaan, mutta syksyllä avasi oman liikkeen Pakkahuoneentorin laidalla Kesäpuodin tiloissa.

– Olen aina tykännyt käsitöistä ja käsillä tekemisestä. Olen ennen tehnyt monenlaisia hommia, muttaen ollut niissä oikein kotonani. Nämä nahasta käsin tehtävät esineet ja tarvikkeet tulivat ajankohtaiseksi oman hevosharrastuksen kautta, Sanna kertoo.

Hän suoritti Ypäjällä vuoden kestäneen hevosvarusteiden valmistus- sekä korjaustutkinnon. Valjasseppä -tittelin saavuttaakseen pitää vielä tehdä alan töitä. Sanna aikoo myös hakea syksyllä jatkokoulutukseen.

– Nahasta tekeminen oli käynyt ajatuksissa, mutta en rohjennut siihen suoraan tarttua. Kurssi oli todella monipuolinen ja vaativa ja se antoi hyvät perustaidot nahan käsittelemiseen ja muidenkin kuin hevosvarusteiden valmistamiseen.

 

Opiskelemaan lähtö tiesi samalla automaattisesti yrittäjän uraa. Alalla toimii yksi yritys, jolla on alan koulutuksen käyneitä työntekijöitä, mutta valtaosa työllistää itse itsensä käsityöläisenä.

– Ei yrittäminen pelottanut, yrittäjän elämästä minulla on sisäpiirin tietoa, sillä äitini oli yrittäjä. Alku on tiukkaa, monet asiat tulevat käytännössä ensimmäistä kertaa eteen ja silloin aikaa menee enemmän ja asiakaskunnan löytyminen vie myös oman aikansa.

Sanna tekee tilauksesta erilaisia nahkavarusteita mm. hevosille ja koirille, mutta valmistaa myös myyntiin nahkatuotteita, kuten vöitä, käsilaukkuja ja erilaisia koriste-esineitä ja on tehnyt myös vähän erikoisempia tuotteita, kuten vaikkapa pistoolikotelon.

– Nyt yritän kesää varten ehtiä tekemään myös enemmän valmiita tuotteita, jotka saisi heti mukaan. Toki pienempiä juttuja, kuten esimerkiksi vöitä, voin tehdä tilauksesta seuraavaksi päiväksi.

 

Sanna ompelee kaikki työnsä käsin ilman konevoimaa. Se on fyysisesti rankkaa ja siksi hänellä onkin samaan aikaan menossa useita eri vaiheissa olevia töitä, jotta päivän aikana voi välillä tehdä kevyempää.

– Raaka-aineen tilaan Ruotsista tai Englannista, käytän laadukasta kasviparkittua nahkaa. Nahka on todella monipuolinen materiaali ja se on myös luonnollinen materiaali. Kannatan noin muutenkin kierrätystä kaikissa mahdollisissa muodoissa ja nahka on aito luonnonmateriaali.

Raaka-aine on melko kallista ja käsityönä tekeminen maksaa. Sannan tuotteet eivät voikaan ostohetkellä kilpailla marketien tuotteiden kanssa, mutta pitkällä tähtäimellä kyllä.

– Kunnon nahasta kunnolla tehty tuote on käytännössä ikuinen. Nahka kestää ja käsin ompelemalla saa vahvempaa kuin koneella. Nahkaa saa eripaksuisina eri käyttötarkoituksiin ja myös eri värisenä.

Nahkatuotteita voidaan myös korjata eikä esimerkiksi vyötä kannata heittää kokonaan pois. Jos siinä on kaunis solki, niin sen voi hyödyntää uutta tehtäessä.

 

Sannan tekemän värjäämättömästä kasviparkitusta nahasta valmistettu lompakko.

Mitä enemmän Sanna on nahkaa työstänyt, sitä hienommaksi materiaaliksi se on osoittautunut. Ideoita erilaisista tuotteita tulee milloin mistäkin, vaikka kesken television katselun pitää hakea kynä ja paperi ja luonnostella valmis tuote.

– Jotkut ihmiset osaavat tullessaan sanoa hyvinkin tarkkaan mitä hakevat ja heidän kanssa käydään vaan yksityiskohdat läpi ja ryhdytään töihin.

Jotkut eivät oikein tiedä mitä hakevat ja silloin pitää keskustella pidempään. Jotkut ovat ennakkoluuloisia tilaustöitä kohtaan ja haluavat saada kokeilla ja katsella juuri sitä tuotetta, jonka aikovat ostaa.

– Ehkä isotöisin on hevosen suitset, ne vaativat useita oikean pituisia nahkoja ja kiinnikkeitä. Ne ovat vanha keksintö ja työtavat ja järjestys on tarkkaan määrätty. Oikein tekeminen on myös turvallisuusjuttu.

Eikä yksinkertainen vyökään itse asiassa ole yksinkertaisesti vain pala nahkaa, vaan siihenkin liittyy useita työvaiheita.

 

Sannan sopimus nykyisestä työtilasta on voimassa huhtikuun loppuun. Sen jälkeen kesäkauppa jälleen aukeaa eikä Sanna vielä tiedä, voiko hän jäädä tiloihin kesäksi.

– Myyntituotteita tänne voi jäädä, mutta työtilaksi pitää ehkä hankkia toinen tila. Isoa tilaa en tarvitse ja olisi hienoa, jos sellainen löytyisi tästä rakennuksesta.

Sanna ei ole pahemmin yritystään mainostanut, mutta sanoo, että vakioasiakkaita on jo löytynyt ja vastaanotto on kokonaisuutena ollut hieno.

– Olen todella tyytyväinen valintaani. Saan tehdä sitä mitä haluan ja tulen toimeen ja toivottavasti jonkin ajan päästä vielä vähän paremmin.

 

Nahkapaja Ennellä ei ole vielä nettisivuja, mutta facebookista löytyy nimellä Nahkapaja Enne tietoa yrityksestä ja malliesimerkkejä joistakin Sannan tekemistä tuotteista.

Pakkahuoneen torin liikkeen ”virallinen” aukioloaika on keskiviikosta perjantaihin kello 10-16, mutta maanantaisin ja tiistaisinkin Sanna on usein paikalla ja myös silloin voi poiketa tutustumaan tuotteisiin.

 

Artikkelikuva: Sanna Tuomisen Nahkapaja Enne toimii Pakkahuoneentorin laidalla.

Sanna onpelee kaikki tuotteensa käsin itse tehdyllä ”ompelukoneella.”