Keramiikkatöitä Runonkulman Galleriassa

Runonkulman Galleriassa avautui tänään tiistaina uusi näyttely. Esillä on vajaan kuukauden ajan uusikaupunkilaisen Ritva Louhen ja turkulaisen Jonna Oksasen keramiikkataidetta.

Molemmat ovat olleet kerran aiemmin Runonkulman näyttelyssä, mutta eivät yhdessä. Ritvan töitä nähtiin galleriassa yhdessä Raila Hasasen töiden kanssa vuonna 2013, Jonnan töitä oli esillä pari vuotta sitten.

– Olen käynyt Jonnan kursseilla varmaan 15 vuoden ajan ja halusin hänet mukaan tähän näyttelyyn, kun meillä on töissä yhteinen nimittäjä, luonto ja linnut, Ritva kertoo.

Ritva Louhi.

Jonna on täyspäiväinen taiteilija eli hän opettaa monessakin paikassa, tekee itse ja on mukana turkulaisten taiteilijoiden Osuuskunta Turun Tuulenpesässä. Jonnalla on myös kuvataiteilijan koulutus, savenvalajan tieto-taito ja muinaistekniikka hallussa, mutta Runonkulmassa on nyt vain keramiikkatöitä.

Ritva on jo eläkkeellä, ammatikseen hän toimi fysioterapeuttina ja sanoo, että siksi savi sopii hyvin hänen materiaalikseen. On hän vähän maalannutkin, mutta pääasiassa tehnyt keramiikkaa.

 

Runonkulman näyttelytila käsittää kaksi huonetta ja ne on jaettu tasapuolisesti taiteilijoiden kesken. Mitään yhteistä teemaa teoksilla ei varsinaisesti ole, mutta yhteinen kiinnostus luontoon ja eläimiin näkyy.

– Tyylini on vuosien varrella pikku hiljaa muuttunut pelkistetymmäksi. Teen myös eri tekniikoilla ja se tuo töihin uutta, Jonna kertoo.

Opetustyö tuo Jonnan talviaikaiseen työhön oman rytminsä, tunteja on aamuisin ja iltaisin ja aina joka välissä pitäisi ehtiä omassa pajassa käydä tekemässä itse, mutta kun kurssit keväällä päättyvät, niin sitten jää enemmän aikaa pitkäjänteiseen tekemiseen.

 

Viitisen vuotta Uudessakaupungissa asunutta Ritvaa ei työelämä enää häiritse. Hän tekee keramiikkaa ympäri vuoden, mutta kevät ja valoisan ajan alkaminen on aina hyvin motivoivaa. Lähes kaikki näyttelyesineet hän on tehnyt viimeisen puolen vuoden aikana.

– Ihan pelkän taiteen lisäksi teen paljon keramiikasta taiteellisia käyttöastioita kuten kalalautasia ja säilytysastioita.

Ritva asui pitkään Nauvossa ja sieltä on tullut hänen kiinnostuksensä eläimiin, lintuihin kuten haahkoihin ja lampaisiin.

Työnsä hän tekee kursseilla tai sitten kotonaan ja polttaa ne Runonkulman Gallerian uunissa.

 

Näyttely on esillä huhtikuun 21. päivään asti Gallerian aukioloaikoina eli keskiviikkoisin kello 16-19 ja lauantaisin normaalisti 11-15, mutta 31.3 Lankalauantaina 10-15.

Ritva Louhi on paikalla jokaisena näyttelyn aukiolopäivänä, joten häntä voi silloin jututtaa ideoista, aiheista ja tekemisestä, Jonna Oksanenkin saattaa jonakin aukiolopäivänä ehtiä Uuteenkaupunkiin.

Näyttelyn nimi on kuin runonpätkä:

Hämärän hetki taakse jää,

kevät avautuu,

luonnossa elämä virtaa

Jonna Oksanen töidensä keskellä.