Vesisankarit valloittivat uimahallin

Uimahallissa nähtiin ja tehtiin tänään vesisankareita. Uimahallin, Uinti-Vakan ja Vakka-Suomen urheilusukeltajien yhteistapahtumassa vesi pärskyi joka altaassa, kun lapset polskivat, hyppivät, uivat ja sukeltelivat.

– Tällaisia Vesisankarit-tapahtumia on pidetty muutaman vuoden ajan, mutta Uudessakaupungissa ei aiemmin, kertoo uimahallin puolesta tapahtumasta vastannut Henna Sulo.

Tapahtuman teemana on turvallisuus ja uimahallin eri osissa harjoiteltiin muiden vesiaktiviteettien lisäksi erilaisia vesipelastustaitoja. Aivan pienimmät polskivat lastenaltaassa vanhempien kanssa ja tekivät Uinti-Vakan väen kanssa ohjatusti erilaisia tehtävä, joiden avulla lapset tottuvat veteen.

 

Henna Sulo oli tapahtuman järjestäjä.

Isossa altaassa yhdessä pisteessä opeteltiin heittämään veden varassa olevalla avun tarvitsijalle kellunta-apua oikein ja samassa pisteessä opeteltiin toisena asian uimista kelluntaliivien kanssa.

– Myöhemmin päivällä tähän tehdään vesipelastusrata. Sitten Urheilusukeltajat pitää yhdellä radalla snorkkelisukellusta ja syvässä altaassa on vapaasukellusta. Ison altaan reunalla on ensiapupiste, jossa opeteltiin asettamaan henkilö oikein kylkiasentoon.

Paikalla oli myös Urheilusukeltajien laitesukellusvarusteita, joihin sai tutustua ja päivän aikana oli myös mahdollisuus suorittaa uimamerkkejä.

 

Tapahtuma oli kaikille avoin, mutta pääosa osallistujista oli lapsia tai nuoria.

– Ideana on, että hauskalla tavalla opitaan erilaisia uusia taitoja ja samalla miten vedessä ollaan turvallisesti. Joskus voi tulla tilanne, että joku joutuu vedessä vaikeuksiin ja silloin on tärkeää, että osaa toimia oikein.

Erilaisia asioita tehtiin puoliksi leikin varjolla, mutta kun asioita tekee useita kertoja, niin ne jäävät kuitenkin mielen sopukoihin ja sieltä ponnahtavat tositilanteessa toivottavasti esiin.

 

Vesi on liikunnan kannalta erinomainen elementti. Se kannattaa ihmistä ja toisaalta vesi on pehmeää eli se vaimentaa liikkeitä.

Erilaiset vesiharrastukset sopivatkin lähes kaikille. Fyysinen koko ei ole merkitsevä ja esimerkiksi tytöt ja pojat ovat vedessä paljon tasaisempia kuin monessa muussa liikunnassa.

Vesi sopii myös esimerkiksi ylipainoisille tai liikuntaelinten vaivoista kärsiville paremmin kuin kävely, juoksusta puhumattakaan.

Vesiliikunnassa myös loukkaantuminen on harvinaista, koska vesi vastustaa liikettä eivätkä liikkeistä tule niin repiviä eikä kroppaa rasittavia.

 

Artikkelikuva: Lastenallas oli vesisankareita tulvillaan.

Sukelluskalastaja Matti Pyykkö opetti sukeltamisen alkeita.