Attendo avaa Santtiossa hoivakodin

Attendo Ilonakodissa olivat ovet avoinna sunnuntaina. Santtioon piti alun perin tulla kehitysvammaisten hoitokoti, mutta valmistumisen jälkeen aikana suunnitelmat muuttivat. Rakennus on nyt valmis, mutta muutoksen vuoksi lopulliset luvat puuttuvat. Kyse on korkeintaan parista viikosta.

– Totesimme, että tarve on täällä suurempi vanhusväestön hoivakodille. Maaliskuussa teimme päätöksen kohderyhmän muutoksesta. Rakennus sopii molempiin tarkoituksiin, mutta lupaprosessi pitää uusia ja siksi avautumiseen menee vielä jokunen päivä, kertoo Attendon Varsinais-Suomen ja Satakunnan aluejohtaja Sari Laakso.

Attendolla on jo ennestään Uudessakaupungissa kaksi vastaavaa hoivakotia, Attendo Hellä ja Attendo Rauha. Hellässä on 60 paikkaa, viime kesänä valmistuneessa Rauhassa 30.

– Tämä oli alun perin nimeltään Attendo Merimetso, mutta kun kohderyhmä muuttui, niin muutimme nimenkin paremmin muiden kanssa yhteen sopivaksi ja tästä tuli Attendo Ilonakoti.

Ilonassa on 15 paikkaa eli yhteensä Attendon ikäihmisten tehostetun palveluasumisen paikat Uudessakaupungissa nousevat yli sadan.

 

Ilona on muihin vastaaviin verrattuna pieni yksikkö, mutta Laakson mukaan sillä ei ole suurta merkitystä esimerkiksi tehokkuuden kannalta.

– Ja asukkaiden kannaltahan mahdollisimman kodinomainen, pieni ja idyllinen ympäristö on mitä parhain. Talossa on yksi osasto ja huoneet ovat jakautuneet kolmen käytävän varrella. Joka käytävän päässä on yhteinen oleskelutila.

Ilona sijaitsee lähellä rantaa, meri näkyy nyt hyvin ja todennäköisesti kesälläkin jonkin verran, vaikka lehti tulee puihin. Meren kohina kuuluu ja myös sen tuoksun aistii pihamaalla.

– Koska kyseessä on tehostetun palveluasumisen yksikkö, jonka asukkaista suurin osa kärsii eriasteisista muistihäiriöistä, niin alueelta eivät asukkaat saa yksin poistua, mutta tarkoitus on, että hyödynnämme meren läheisyyttä esimerkiksi yhteisten onkireissujen muodossa.

Pihatyöt tehdään loppuun kevään aikana, pihan puolella on terassi ja pihalle tulee mm. grilli ja istutuslavat.

 

Asukkaat Ilonaan tulevat pääasiassa kaupungin myöntämän palvelusetelin avulla. Sen myöntämiskriteerit ovat tiukat, mutta Ilonaan, kuten muihinkin Attendon yksiköihin voi tulla asumaan myös ilman palveluseteliä ns. kevyempään palveluasumiseen, mutta silloin maksusta pitää huolehtia itse.

Naapurissa sijaitsee Päiväkoti Touhula ja myös sen kanssa on tarkoitus tehdä yhteistyötä.

– Se voi olla ihan vain lasten vierailuja tänne tai päinvastoin eikä mitään sen ihmeempää ohjelmaa tarvita. Luetaan, piirretään, pelataan jotain ja jutellaan. Eri ikäpolvien kohtaaminen on tärkeää ja antaa molemmille jotain.

Ilonan valmistuttua Attendolla ei ole suunnitelmia Uudenkaupungin suhteen, mutta tilanteet muuttuvat nopeasti ja sote on edelleen avoin kysymys. Koko ajan Attendo seuraa kaupungin kehitystä ja tekee päätöksiä sen mukaan.

 

Artikkelikuva: Attendon lippu liehuu nyt myös Santtiossa.

Attendo Ilonakoti sijaitsee meren läheisyydessä ja yhteistilojen ikkunasta avautuu rauhallinen näkymä Santtionlahdelle.