Juoksuportaat tulossa Sorvakkoon

Kuntalaisideana heitetty ajatus juoksuportaiden saamisesta Uuteenkaupunkiin on toteutumassa. Paikka on jo selvillä ja tarjouskilpailu portaiden tekijästä käyty, vielä kun lupa-asiat saadaan kuntoon niin rakentaminen voi alkaa ja se ei kauaa kestä.

Juoksuportaat ovat eri puolilla saaneet hyvän vastaanoton kuntoilijoiden keskuudessa. Ne sopivat tehokuntoilijalle mutta myös rauhallisempaa kuntoilua haluaville, koska vauhdilla voi rasitusta säätää.

Portaiden nousu on myös jaloille ystävällisempää kuin juoksu tasaiselle, koska siinä tärähdys jalan tullessa maahan on lievä ja sopii siten myös erilaisista jalkavaivoista kärsiville.

Samalla portaiden nousu vahvistaa jalan lihaksia ja siten helpottaa useita vaivoja. Portaiden noususta saa myös hengitystä rasittavan treenin, kun lisää kierroksi. Kävelyn ja juoksun lisäksi voi tietenkin vaikka loikkia portaat ylös eri tavalla, jolloin harjoitusvaikutus on erilainen.

Juoksuportaita parempi nimitys rakennelmalle olisi kuntoportaat, sillä ne eivät suinkaan ole vain juoksijoille tarkoitettu.

 

Uudenkaupungin juoksuportaat tullaan tekemään Sorvakon kuntoradan viereen paikkaa, jossa rata käy meren rannassa entisen Sorvakon uimarannan kohdalla.

Paikalla on kartan mukaan nousua jopa 16 metriä eli vajaan 20 sentin nousun omaavia portaita voidaan saada hyvin lähelle sata kappaletta.

Tarjouskilpailun portaiden rakentamisesta voitti lokalahtelainen Rakennus AATU, jonka tarjous oli reilu 12 500 euroa.

Portaille on saatava vielä maisemalupa, jonka jälkeen ne voidaan rakentaa. Tarkoitus olisi kuitenkin saada portaat käyttöön hyvissä ajoin ennen kesää.

Myöhemmin portaiden kohdalle rakennetaan parempi valaistus ja myös kulkua portaille tullaan kunnostamaan.

 

Portaita odotellessa voi aloittaa ennakkoharjoittelun esimerkiksi tämän listan paikoissa.

 

Artikkelikuvassa Keravan Keinukallion juoksuportaat.