Oli se valoa – Kuntoputken talous plussalle

Vakka-Suomen Kuntoputki Oy:n alkuvuodet olivat taloudellisesti vaikeita, mutta muutama vuosi sitten alkoi putken päässä kajastaa jotain ja nyt se on paljastunut valoksi. Tilikauden 2017 tulos kääntyi voitolliseksi.

Alkuvuosina tulosta ovat painaneet poistot ja myös isot toimintakulut. Kun osa alkuhankinnoista saatiin kymmenessä vuodessa poistettua, pienenivät poistot viime vuonna lähes 90 000 eurolla.

Toinen voitolliseen tilinpäätökseen vaikuttanut seikka oli viime syksynä käyttöön otettu uusi lumentekomenetelmä.

Sen kustannukset olivat vain 17 000 euroa, mutta jo puolen vuoden aikana sen positiiviset vaikutukset olivat tätä suuremmat ja jatkossa kulut vähenevät vieläkin enemmän.

 

Toki vuosien aikana on tehty paljon muitakin parannuksia tekniikkaan ja käyttöön ja siten pienennettyä kustannuksia, mutta oma lumetusjärjestelmä on todennäköisesti merkittävin yksittäinen parannus ja siksi sitä pidetään vähän kilpailijoilta piilossa.

– Lumen tekeminen palveluna ja sen rahtaaminen syksyllä putkeen oli kallista. Jos taas lunta säilöttiin kesän yli putkessa, niin sähköä kului kesäaikana paljon ja laitteet kuluivat. Jatkossa annamme lumen keväällä sulaa ja teemme syksyllä omalla järjestelmällä lunta tarpeellisen määrän, totesi putken toiminnasta vastaava Jarno Ihala.

Lumetus oli lisäksi hyvin haavoittuvainen, koska piti olla kunnon pakkaset ja saada juuri silloin joku lumetusfirma paikalle. Omana työnä kehittyä lumetusmenetelmää tullaan vielä ensi syksyksi parantamaan ja jatkossa Kuntoputki ei ole enää säiden tai muiden yritysten armoilla lumen teossa.

 

Kulunut talvikausi sujuikin teknisesti aivan normaalisti eikä talven aikana jouduttu lisälumetuksia tekemään.

– Kävijämäärissä syksy oli hyvä ja vielä tammikuukin parempi kuin edellisenä vuonna, mutta ulkokelien tultua kävijämäärä luonnollisesti tipahti, Jarno Ihala sanoo.

Siitä huolimatta kevään osalta päästiin normaaleihin kävijälukuihin ja pitkällä tähtäimellä lumitalvi on plussaa myös Kuntoputkelle.

– Ulkolumen mentyä tuli jo muutama uusi asiakas ja syksyllä toivottavasti mennyt lumitalvi näkyy. Monessa perheessä ehdittiin hankkia uudet sukset tai kaivaa monta vuotta varastossa olleet sukset esiin ja syksyllä niille on taas käyttöä.

Toki putkeenkin ehtii vielä keväälläkin pariksi päiväksi hiihtämään, sillä sunnuntai on lumipuolen kauden viimeinen aukiolopäivä.

 

Hiihdon lisäksi Kuntoputki on lisännyt muidenkin kestävyyslajien kävijöitä. Pyöräilijöitä näkyy putkessa talviaikaan harva se päivä ja juoksijat ja rullaluistelijat siirtyvät sisälle kun ulkokelit ovat huonot.

 

Artikkelikuva: Hiihtäjiä putkessa on riittänyt, nyt myös talous on kääntynyt positiiviseksi. Kuva syksyn 2016 avajaisista.