Kalligrafiaa ja huovutustöitä Runonkulman Galleriassa

Runonkulman Galleriassa esittäytyvät toukokuun loppupuolelle asti porilaiset Piritta Mäkinen ja Sarikka Vuorenoja. Mäkinen tekee huovutustaidetta ja tilataideteoksia, Vuorenoja kuvataidetta ja kalligrafiaa.

– Olemme tunteneet toisemme jo kauan, olemme molemmat mukana monissa porilaisissa taideprojekteissa ja meillä on ollut aiemmin yksi yhteinen näyttely.

Runonkulman näyttelyn nimenä on Rajat. Se merkitsee esimerkiksi mielen tekemiä näkymättömiä mutta ylitsepääsemättömiä rajoja pään sisällä, mutta toisaalta rajat inspiroivat, ne ovat mahdollisuuksia ja niitä voidaan rikkoa.

Taiteilijat pitivät muutamankin yhteispalaverin ja huomasivat, että ajatukset loksahtivat hyvin yhteen. Näyttelyn teoksista on suuri osa tehty juuri Runonkulmaa ajatellen.

 

Gallagrafia on kirjaintaidetta. Sitä voidaan tehdä monella tekniikalla käyttämällä erilaisilla teriä tai siveltimiä. Oman tekemisen lisäksi Vuorenoja opettaa kalligrafiaa.

– Työni ovat pääasiassa mustavalkoisia, mutta välillä käytän myös hieman värejä. Tekstit ovat lainauksia joltain kuuluisalta ajattelijalta tai sitten vaan yksittäisiä kirjaimia tai niiden hahmoja.

Vuorenoja on tehnyt kalligrafeja jo parikymmentä vuotta ja vuonna 2014 hän valmistui kuvataiteilijaksi erityisalanaan kalligrafia.

– Tekstata voi lähes mihin tahansa alustaan, lempialustani on vanha lauta ja kivi. Ihan puhtaan taideteoksen lisäksi teen tilauksesta esimerkiksi erilaisia persoonallisia kylttejä ja vaikkapa syntymäpäiväkutsuja.

 

Mäkinen on huovuttanut jo kauan, ensin päätyön ohella ja nykyään se on hänen päätyönsä.

– Minulla on kehräämö Mustalammas, jossa karstaan lähialueen lampoloista saatavaa lampaan villaa huovutusvillaksi, jota myyn ja myös huovutan itse.

Kehräämö toimii samalla ateljeena, jossa Mäkinen tekee käyttöön mm. huiveja, hattuja ja kasseja ja myös taidetta silmän iloksi.

– Taidetta varten kerään esimerkiksi karstauksessa lattialle pudonneen käyttökelvottoman ylijäämävillan, jota sitten neulan avulla tökin, jolloin villa tiivistyy ja alkaa saada muotoa. Huovutuksella voi tehdä monenlaista, hyvin suuria mutta myös hyvin pieniä ja yksityiskohtia sisältäviä töitä. Lisäksi huovutusta voidaan yhdistää eri materiaalien kanssa.

 

Näyttelyllä ei ole virallisia avajaisia, mutta taiteilijat ovat tulevana sunnuntaina 29.4 paikalla kello 14-16.

Näyttely on esillä 19. toukokuuta asti. Silloin Piritta Mäkinen on paikalla pitämässä huovutustyöpajaa, aiheena ovat kukkaset samaan aikaan pidettävien Kukkamessujen kunniaksi.

Työpajaan voi poiketa ilman ennakkoilmoittautumista pikaisesti käymään tai sitten tehdä kukkasia useamman tunnin ajan.

Runonkulman Galleria Ylinenkatu 38B:ssä on avoinna keskiviikkoisin kello 16-19 ja lauantaisin kello 11-15 ja ensi sunnuntaina siis myös kello 14-16.

 

Artikkelikuva: Porilaisten Sarikka Vuorenojan (vas.) ja Piritta Mäkisen näyttely Rajat on esillä Runonkulman Galleriassa toukokuun 19. päivään asti.