Kirjastossa esillä erilaisia luontokuvia

Kun luontokuvista puhutaan, tulee mieleen otos kuusikon keskellä painiskelevista karhunpoikasista tai erämaajärven pinnalle laskeutuvasta joutsenesta. Kirjastossa esillä olevassa näyttelyssä luonto näyttäytyy toisenlaisessa valossa.

Entisiä kulkuvälineitä luonnossa.

Keuruulainen metsätalousinsinööri Tero Vornanen vietti viime kesänä useita kuukausia vakkasuomalaisessa maastossa raivatessaan sähkölinjoja.

– Huomasin siinä kulkiessani kaikenlaista luontoon kuulumatonta roinaa ja aloin kuvata niitä. Lopulta kuvia tuli otettua melkein joka päivä, monena päivänä useitakin ja kaikki kuvauskohteet tulivat hakematta vastaan luonnossa kulkiessani, Tero kertoo.

Hän näytti kuvia tuttavapariskunnalle, joka ehdotti niistä näyttelyä. Kuvat ovat olleet esillä jo Vehmaalla ja nyt siis Uudenkaupungin kirjaston näyttelytilassa toukokuun ajan.

 

Kuvissa näkyy kaikessa karmeudessaan, mitä kaikkea suomalaiset ovat luontoon vieneet ja sinne jättäneet. Osa on ”normaalia” kotitaloudessa, varsinkin maataloudessa käyttämättä jäänyttä jätettä, kuten erilaisten työkoneiden ruumiita, mutta luonnosta löytyi myös isompia ”kaatopaikkoja,” jonne erilaista tavaraa on kuskattu matkankin päästä ja vielä aivan viime aikoina.

Osa kuvauskohteista oli niukin naukin asuinrakennuksen tai yrityksen pihapiirin ulkopuolella metsässä tai joutomaalla, mutta sen näköisenä, että kyseessä ei ollut mikään välivarastointi vaan ajatus on jättää ne siihen lopullisesti.

– Paljon näkyi mm. erilaisia öljytynnyreitä ja akkuja ja muitakin ongelmajätteitä. Muovia, josta viime aikoina on paljon puhuttu, oli parissa paikassa hylättynä monen kuution kasoissa.

Vornasen mukaan Varsinais-Suomessa on komeat talot, siistit pihat ja hyvin viljellyt pellot ja kaikki on hienoa, kun teitä pitkin kulkee, mutta takakautta paljastuu kaikenlaista välinpitämättömyyttä ja laiminlyöntejä.

 

Artikkelikuva: Tero Vornasen vakkasuomalaisen luonnon kääntöpuolesta ottamia kuvia on esillä Kirjastossa toukokuun ajan.

Keväinen luontokuva.