Kartsalla-näyttely avautui

Uudenkaupungin museon Wahlbergin museotalossa on avautunut kesän 2018 näyttely Kartsalla. Näyttely kertoo uusikaupunkilaisnuorison omaehtoisesta vapaa-ajanvietosta 1950-90 -luvuilla. Näyttely keskittyy nuorisokulttuurin näkymiseen kaupungin katukuvassa ”kartsalla”.
Näyttely kertoo nuorten omaehtoisesta vapaa-ajanvietosta, joten ulkopuolelle jäävät mm. eri harraste- ja urheiluseurojen toiminta.

Uusikaupunkilaiset nuoret parveilivat suurina joukkoina vielä 1990-luvulla iltaisin ja erityisesti viikonloppuisin kaupungilla. Nyt torin ja katujen tilalle on tullut sosiaalinen media.
Tavoitteena on johdattaa museokävijä oman nuoruutensa ajan tunnelmaan. Näyttely vastaa esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: Mitä eri nuorisoryhmiä tai nuorisokulttuurin edustajia kaupungissa oli eri aikoina? Oliko näiden ryhmien välillä yhteenottoja? Miltä nuoriso näytti ja mitä musiikkia he kuuntelivat? Millä välineillä nuoriso liikkui ja missä he kokoontuivat? Mitkä tapahtumat olivat nuorison suosiossa? Tehtiinkö kaupungilla muutakin kuin hengailtiin?

Kartsalle pääsee myös mobiililla

Kartsalla-näyttelyyn liittyen Uudenkaupungin museo on tehnyt jo viidennen Seinätön museo -mobiilioppaan.   Mobiiliopaste esittelee niitä paikkoja kaupungissa, joissa nuoriso hengaili noina vuosikymmeninä.
Mobiilioppaan avulla voit katsella paikkoja, joissa uusikaupunkilaisnuoriso kokoontui 1950-90-luvuilla. Muistatko, missä oli Tyrkkyputki, Kulmis, Ala-grilli, Tikkari jne.?

Mobiilioppaan käyttö on ilmaista ja se toimii älypuhelimella, tabletilla tai myös tietokoneella. Sen käyttöä varten ei tarvitse ladata erillistä sovellusta, vaan siihen pääsee normaalisti nettiselaimen kautta. Uusin Kartsalla-mobiiliopas löytyy tästä.
Uudenkaupungin museon kaikki mobiiliopasteet löytyvät tästä.

Museotalon näyttely on avoinna 4.5.-26.10.2018.
Kesäaikana, 11.6.-26.8. näyttely on avoinna päivittäin, ma-pe 10-17 ja la-su 12-15.
Muina aikoina ti-pe 12-15.
Pääsymaksu aikuisilta 5 euroa (tai Museokortti).

Museon tiedote ja kuvat