Ammattiin opiskelu muuttuu entistä joustavammaksi

Ammatillinen koulutus muuttuu melko tavalla, kun vuoden vaihteessa voimaan tullut uusi laki eli ammatillisen koulutuksen reformi on viety kokonaisuutena käytäntöön. Mutta jo nyt opiskelu on muuttunut joustavammaksi, ammatin vaatimia taitoja voi osoittaa vaikkapa Thaimaassa tai Lieksassa vaikka varsinainen opiskelupaikka on Novidassa Uudessakaupungissa.

Joustavuuden lisääntymisen lisäksi koulutuksen sisällöt tukevat syksyllä muuttumaan, esimerkiksi nykyisen liiketalous jää nimenä unholaan ja ensi syksystä opiskellaankin liiketoiminnan perusteita. Tutkintonimikkeenä säilyy edelleen merkonomi, mutta sisältö myllätään uusiksi.

– Erillisiä osaamisaloja ei jatkossa enää ole, vaan tutkintoon tulee sisältymään kaikille pakollisina kolme osiota, asiakaspalvelu, taloudellinen toiminta ja työyhteisössä toimiminen, muu osa tutkinnosta on sitten opiskelijan vapaasti valittavissa, kertoo Novidassa tutkintojen ohjaajana toimiva Jukka-Pekka Virtanen.

Polku tutkinnon suorittamiseen eriytyy ja erityisesti vanhemmilla opiskelijoille ja ammatinvaihtajilla se voi olla hyvinkin erilainen.

 

– Muutokset ovat työelämälähtöisiä, tutkinnon sisällöllä pyritään entistä paremmin vastaamaan nykyisen työelämän vaatimuksiin, sanoo opettaja Hanna Pyhäranta.

Oppiminen tulee myös entistä enemmän tapahtumaan ”oikeassa” ympäristössä eli työelämässä ja tutkinnon vaatimat taidot osoitetaan näytöissä, joita myös tehdään aidoissa tilanteissa.

Tänä keväänä esimerkiksi Uudessakaupungissa on liiketalouden näyttöjä tehty mm. niinkin erilaisissa paikoissa kuin Thaimaassa ja Lieksassa.

Thaimaassa suoritti asiakaspalvelu- ja tuoteneuvonta-osion näytöt Mari Kumpulainen. Hän käy Thaimaassa muutenkin usein ja harrastaa sukellusta ja näyttöpaikka löytyi paikallisesta suomalaisen omistamasta alan yrityksestä.

– Omistaja on aikaisemminkin valvonut ja arvioinut näyttöjä, joten asiointi hänen kanssaan oli helppoa. Näyttöön liittyi tarkka näyttösuunnitelma ja nykytekniikka helpottaa ”kaukotarkkailua,” mm. muutamia tilanteita videoitiin, joten valvonta oli myös koulun puolelta kunnossa, Virtanen sanoo.

 

Jaana Pieniniemi-Lahikainen puolestaan oli mukana Valmet Automotiven viimeiselle rekrykiertueella Lieksassa ja Kajaanissa ja suoritti siten osan yhdestä näytöstä.

– Olen ollut matkailutoimistossa työssäoppimassa ja kun kaupungin väessä oli viimeisellä kierroksella yksi poisjäänti, niin lupauduin mukaan.

Jaana kertoi rekryrekkaan tulleille kaikkea mahdollista Uudestakaupungista ja vastaili ihmisten kysymyksiin.

– Oli tosi mielenkiintoista olla mukana. Koko tapahtuma oli hienosti järjestetty, mukana olivat kaupungin ja autotehtaan väen lisäksi Rauma ja Laitila, jotka esittelivät asumismahdollisuuksia, työvoimatoimisto ja Opteam.

Jaana on syksyyn asti matkailutoimistossa. Pakollisten näyttöjen lisäksi Jaana suorittaa ylimääräisenä palkanlaskennan näytön ja sen kautta onkin työpaikka kiikarissa.

 

Artikkelikuva: Joustavasta opiskelusta ja tulevista liiketalouden muutoksista kertoivat Novidan kahviossa Jaana Pieniniemi-Lahikainen (oik.), Mari Kumpulainen, Hanna Pyhäranta, Jukka-Pekka Virtanen ja tiskin toisella puolella oleva Laura lehmuskoski.