Leikkisairaalassa oli välillä ruuhkaa

Vakka-Suomen Sairaalan Avoimien ovien päivänä oli lapsille järjestetty oma leikkisairaala, jonne sai tuoda oman nuken tai eläinhahmon parannettavaksi. Päivän aikana potilaita kävikin ahkeraan ja välillä hoitajalle tuli pientä ruuhkaakin.

Lemmikeillä olikin kaikenlaista vaivaa, oli korva tai vatsa kipeä, joku oli saanut verta vuotavan naarmun käpälään, josta selvittiin tietenkin laastarilla, mutta myös isompia onnettomuuksia oli tapahtunut.

– Aika monta käsi- tai jalkamurtumaa on parannettu, joku on pudonnut puusta, joku taas kompuroinut ja kaatunut, kertoi leikkisairaalassa työskennellyt oikea sairaanhoitaja Merja Väinölä

Olipa sellaisiakin pehmoleluja, jotka olivat matkalla jo parantuneet ja myös sellaisia, joiden vaivaa omistaja ei enää muistanut.

Kaikki kuitenkin hoidettiin kunnolla. Lapset saivat myös itse osallistua hoitotoimenpiteisiin. Stetoskoopilla kuunneltiin sydäntä ja keuhkoja ja otoskoopilla eli korvatähystimellä katsottiin löytyykö korvasta syytä kipuun.

 

Sairaalassa pääsi tutustumaan myös oikeisin ja aavistuksen kalliimpiin laitteisiin. TT eli tietokonetomografialaite saatiin Vakka-Suomen Sairaalaan viime vuoden lopulla.

– Puhutaan myös tietokonekerroskuvauksesta. Tällä voidaan kuvata kehon sisältä monenlaisia asioita, vähän samaan tapaan kuin magneettikuvauksella. Tämä on vain paljon nopeampi, kuvaus kestää vain muutaman minuutin, mutta aivan joka kohteesta ei saada niin hyvää kuvaa kuin magneettikuvauksella, kertoi röntgenhoitaja Susanna Säynäslahti.

Laite oli arvokas ja myös sen huolto ja ylläpito maksavat. Laite on kuitenkin pohjimmiltaan röntgenlaite, joten turvallisuusvaatimukset ovat kovat, esimerkiksi perusteellinen huolto on tehtävä kuuden kuukauden välein.

– Laite on saatu hyvin haltuun ja sillä on paljon käyttöä. TYKSissä vastaava laite on ylikuormitettu ja turkulaisiakin on tullut tänne kuvauksiin tapauksissa, joissa kuvalla on kiire.

Kuvauksia tehdään aikataulun mukaan, mutta myös päivystyksen lähetteellä saman tien, vaikka illalla.

 

Ovet olivat sairaalassa avoinna kello 12:sta neljään iltapäivällä ja kävijöitä oli tasaisesti koko ajan. Joka poliklinikalla oli hoitajia ja lääkäreitä kertomassa toiminnasta.

Tiloissa on alkamassa remontti, kun käytöstä pois jääneiden leikkaussalien tilalle remontoidaan muuta tilaa.

Esimerkiksi dialyysiosasto on kärsinyt jo pitkään tilan puutteesta ja nyt se saa lisätilaa, kun vieressä sijaitseva gastroenterologian poliklinikka siirtyy laikkasaliin remontoituihin tiloihin.

 

Artikkelikuva: Sairaanhoitaja Merja Väinölällä riitti leikkisairaalassa kiirettä pehmolelujen vaivoja ja ruhjeita parantaessaan.

Susanna Säynäslahti työskentelee röntgenosastolla käyttäen mm. uutta TT-kuvantamislaitetta.