Paperi muuntuu osaavissa käsissä moneksi

Keskiviikkona avautui Runonkulman Galleriassa Yliselläkadulla erilainen taidenäyttely, kun Koskenkorvalla Pohjanmaalla asuva Niina Keltamäki toi galleriaan joukon paperitöitään. Näyttelyn nimi on Paperisydän ja se on esillä kolmisen viikkoa.

– Paperi on minulle ollut rakkain materiaali ihan lapsuudesta asti. Teen ammatikseni kirjansidontaa ja jatko-opiskelen alaa tälläkin hetkellä, eli paperi on vahvasti läsnä siinäkin hommassa, Niina kertoo.

Paperia on monenlaista, teoksissa on käytetty mm. valettua paperia, käsin tehtyä paperia ja huovutettua paperia. Esillä on myös muutamia Niinan sitomia kirjoja.

– Lisäksi käytän esimerkiksi puurouhetta ja paperimassaa ja erilaisia lisukkeita, lisäksi värjään ja maalaan eri materiaaleja eli materiaalikirjo on runsas ja se onkin yksi asia, joka paperissa kiehtoo, se taipuu moneksi.

Yksi viime aikoina Niinan kiinnostuksen kohteeksi noussut piirre on paperin kolmiulotteisuus ja sen avaamat ulottuvuudet. Niinaa kiinnostaisi isojen veistosten tekeminen, mutta nykyiset työtilat eivät anna siihen mahdollisuutta.

 

Osan materiaalista Niina tekee itse eri raaka-aineista, esimerkiksi raparperista ja haaveilee joskus vielä hankkivansa koneen, jolla paperin teko sujuu helpommin.

Osan materiaalista hän ostaa, esimerkiksi huovuttamalla tehdyn mulperipaperin, joka muistuttaa tekstiiliä enemmän kuin tavallista A-nelosen kopiopaperia.

Osa töistä näyttää hyvin hauraalta ja tuntuu, että pelkkä koskettaminen saa teoksen murenemaan palasiksi, mutta todellisuudessa paperi on kestävä materiaali.

– Teokset kestävät koskettamista ja kuljettamista hyvin, mutta vesi on myrkkyä, se pilaa teoksen hetkessä.

 

Niinan grafiikkatöitä oli Runonkulman Galleriassa esille viime vuonna yhteisnäyttelyssä. Nyt esillä olevat paperityöt ovat syntyneet parin vuoden sisällä. Näyttelyn nimi Paperisydän kertoo Niinan rakkaudesta paperiin jo aivan pikkutytöstä lähtien.

Näyttely koostuu erillisistä töistä tai sitten kahden tai useamman toisiinsa liittyvät työn kokonaisuuksista. Kaikki liittyvät tavalla tai toiselle ihmisen elämään ja sen vaiheisiin.

Näyttely on avoinna tällä viikolla arkipäivinä kello 11-17 ja lauantaina 11-15 ja kahdella seuraavalla viikolla tiistaista torstaihin kello 11-17 eli viimeinen aukiolopäivä on juhannusta ennen torstaina 21.6.

 

Artikkelikuva: Niina Keltamäki ripusti tiistaina paperitöitään Runonkulman Gallerian näyttelytilaan.