Tiftö vie elämyksien pariin

Tiftö V:llä on alkanut neljäs risteilykesä Uudenkaupungin saaristossa. Uudenkaupungin risteilytarjonta on muutenkin viime vuosina monipuolistunut ja Tiftö V tuo siihen oman mm. mausteensa persoonallisilla kuutamo- ja saunaristeilyillä.

Tiftö on Renholmin perheen ja vähän suvunkin ”harrastus.” Mikael Renholm on ajanut veneitä ammatikseen ja veneily eri muodoissaan on ollut koko suvun aktiivinen harrastus kauan.

– Ajatus omasta isosta veneestä ja risteilyistä muhi pitkään ja nelisen vuotta sitten löytyi sopiva vene, joka kunnon remontin jälkeen aloitti tilausristeilyt vuoden 2015 kesällä, kertoo Leena Renholm.

Mukana aluksen huollossa ja risteilytoiminnassa ovat aktiivisesti myös Leenan isä Hannu Valtonen ja Renholmien tytär Ronja.

 

Nauvosta löydetty vene tai laiva tai alus, miten kukakin haluaa, oli nimeltään Tiftö V. Se on alun perin toiminut Suomen Sokerin edustusveneenä ja Sokerilla oli edustushuvila Tiftön saaressa. Vitonen taas tulee siitä, että se oli Sokerin viides edustusvene.

Alus rakennettiin Turun Veneveistämöllä 1980-luvun alkupuolella ja samojen peruspiirustusten mukaan rakennettiin useampi muukin edustusvene suomalaisille yrityksille.

– Sokerin jälkeen Tiftö V toimi Helsingissä risteilyaluksena, josta se myytiin Nauvoon. Siellä se oli parisen vuotta lepäämässä, kunnes me hankimme sen.

 

Kesä 2015 oli vielä opettelua. Aluksella tehtiin vain jonkin verran tilausristeilyjä ja samalla tutustuttiin sen ominaisuuksiin.

– Kaikki meni alusta asti hienosti ja ensimmäisen kesän jälkeen aloitimme aikataulutetut risteilyt tilausristeilyjen ja kuljetusten lisäksi ja ne ovat joka kesä olleet entistä suositumpia.

Tiftöön kyytiin voidaan ottaa 40 matkustajaa, mutta silloin alkaa olla vähän ahdasta eikä sellaista määrää kuljetetakaan kuin lyhyitä matkoja, risteilyillä matkustajia on vähemmän.

– Matkan aikana aluksella toimii kahvila, josta saa myös muita virvoketta ja erilaista syötävää. Anniskelusoikeutta ei ole, mutta kanniskeluoikeus on eli itse voi mukaan ottaa omia eväitä ja juomia.

 

Ronja Renholm huolehtii risteilyillä kahviosta ja usein myös leipoo sen tarjoamiset.

Tiftön syväys on vain 80 senttiä eli sillä pääsee hyvin ahtaista ja matalista salmistakin. Nopeutta löytyy tarpeen mukaan yllättävänkin paljon eli jopa yli 25 solmua, mutta risteilyillä kuljetaan hitaammin.

Alus on katsastettu kakkosalueelle eli sillä saa kulkea saaristossa ja kiertää Isokarin, mutta ei mennä sen pidemmällä. Kyse on kuitenkin vain rekisteröinnistä, merikelpoinen alus on isoillakin vesillä ja aikanaan sillä on Helsingistä käyty Viron puolella asti eikä sellaista tuulta ole ollut, ettei sisäsaaristossa pääsisi turvallisesti.

– Tilausristeilyjä on paljon, meillä on käynyt polttariporukoita, yrityksiä, koululaisryhmiä ja monenlaisia muita seurueita. Tilausristeilyt tehdään silloin kun tilaaja haluaa, sinne minne tilaaja haluaa ja ne kestävät niin kauan kuin tilaaja haluaa. Kesäksi on varauksia, mutta myös tilaa. Me voimme lähteä matkaan vaikka päivän varoitusajalla, jos muita risteilyjä ei ole sovittu.

 

Ohjelman mukaisia teemaristeilyjä on kesän mittaan toista kymmentä. Keväällä tehtiin linturetki ja ensimmäinen kuutamoristeily ja saunaristeily ovat jo takana.

– Saunaristeily on tämän kesän uutuus. Matkaamme saareen, jossa voi saunoa, uida ja grillata. Lähtö on viiden aikaan iltapäivällä ja paluu illalla yhdeksältä.

Ainutlaatuinen elämys on kuutamoristeily, varsinkin syksyllä kun ilmat pimenevät. Horisontista nouseva iso kuu veden yllä on henkeä salpaava näky.

 

Syväystään Tiftö hyödyntää Kolmensalmen risteilyllä, jossa ajetaan lähisaariston matalien kapeikkojen läpi rantaa viistäen.

Risteilyillä ei ole erityistä ohjelmaa, mutta aluksella on materiaalia, jonka avulla voi tutustua reitin varrella oleviin paikkoihin ja niiden historiaan.

– Yhtenä ajatuksenani aikanaan oli, että Tiftöllä annamme myös tavallisille veneettömille kaupunkilaisille mahdollisuuden päästä tutustumaan mahtavaan saaristoon ja nauttimaan siitä ja se on toteutunut.

 

Risteilyille kannattaa ilmoittautua ennakkoon, sillä ne eivät toteudu, jos tulijoita on kovin vähän ja myös järjestäjien on helpompi varautua tarjoiluun ja muuhun, kun tulijoiden määrä on suunnilleen tiedossa. Jos risteily toteutuu, niin mukaan pääsevät kyllä kaikki, jotka ovat lähtöhetkellä paikalla ja jos tilaa vain on.

Teemaristeilyjen ajat, maksut ja yhteystiedot löytyvät parhaiten Facebookista sivulta TiftöV.

 

Artikkelikuva: Tiftön sisätilat ovat avarat ja näkyvyys joka suuntaan on hyvä.

Tiftö V on aikanaan rakennettu Suomen Sokerin edustusveneeksi. Kuva Tiftö V fb-sivulta.