Menoja karsittava kaksi miljoonaa euroa

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina suunnittelukehykset palvelukeskuksille ensi vuoden talousarvion ja vuosien 2020 ja 2021 suunnitelmalle. Kaupungin menot ovat kasvamassa tuloja enemmän ja siksi palvelukeskuksille asetettiin kahden miljoonan euron karsintatavoite.

Kun se jaetaan palvelukeskusten kustannusten suhteessa, merkitsee se hallinto- ja kehittämiskeskuksen osalle 475 000 euron, sosiaali- ja terveyskeskuksen osalle 967 000 euron ja sivistyspalvelukeskuksen osalle 558 000 euron menojen supistamista.

Kaupunginhallituksen päätökseen liittyy vaatimus, että karsinnan yhteydessä on selvitettävä, miten se vaikuttaa toimintaan ja palveluihin.

 

Kaupungin asukasmäärä on noussut ja työllisyystilanne on hyvä, viime vuonna talouden tavoitteet toteutuivat ja kuluva alkuvuosi on mennyt lähes ennakoidusti.

– Tällä hetkellä uhkana on, että kustannukset nousevat tuloja enemmän. Valtionosuudet laskevat leikkausten, verotulotasauksen ja määräytymisperusteiden vuoksi. Tasapainossa pysyminen edellyttää, että tehdään kaikki mahdollinen käyttötalousmenojen hillitsemiseksi, kirjoittaa talousjohtaja Anne Takala.

Sen lisäksi tasapainossa pysymiseen vaaditaan vielä, että asukasluvun kasvu jatkuu ja työllisyystilanne pysyy hyvänä eikä valtio uusilla toimenpiteillään kiristä kuntataloutta tai sote- ja maakuntauudistus heikennä kuntataloutta.

– Kustannusten hallinta edellyttää kaupungilta systemaattista toimintojen kehittämistä ja uudistusten tukemista.

 

Talousarvion laaditaan ja hyväksytään vaiheittain. Tarkat ohjeet tulevaa vuotta varten lähetetään kesäkuussa, jonka jälkeen palvelukeskukset ja liikelaitokset alkavat valmistella talousarviota.

Lautakuntien tulee omalta osaltaan hyväksyä talousarvioesitykset 3.10 mennessä. Kaupunginjohtajan talousarvioesitys valmistuu 19.10 mennessä, 29.10 on kaupunginvaltuuston talousarvioseminaari, kaupunginhallitus käsittelee talousarvion 5. ja 12. marraskuuta ja hyväksyy sen omalta osaltaan ja lopullisesta talousarvio saa sinetin kaupunginvaltuuston kokouksessa 10.12.

Ensi vuoden veroprosentit lyödään lukkoon aiemmin syksyllä, mutta hallituksen hyväksymässä suunnittelukehyksessä veroprosentteihin ei kosketa.