Pajalan Toimintakeskuksessakin on autotehtaan sankareita

Pajalan Toimintakeskus tulee ensi keväänä toimineeksi jo 30 vuotta. Aluksi se oli erityishuoltopiirin alainen, mutta nykyään osa kaupungin sosiaalikeskusta. Pajalassa tarjotaan työ- ja päivätoimintaa erityishuoltolain piirissä oleville kehitysvammaisille.

– Yhteistyötä tehdään koko sosiaalitoimen kanssa, erityisesti kuntouttavan työtoiminnan kanssa. Tällä hetkellä tarjoamme toimintaa vain uusikaupunkilaisille, sillä tilat alkavat olla täynnä, kertoo vastaava ohjaaja Mari Mattila.

Asiakkaita keskuksella on vähän alle 50, joista päivittäin keskuksessa käy noin 30. Päivätoimintaryhmän siirto vammaispalvelujen alaiseen Merililjakotiin on suunnitelmissa, koska Pajalassa on ahdasta ja Merililjakoti sopii paremmin sen tyyppiselle toiminnalle.

 

Työtoimintana keskuksessa tehdään pääasiassa alihankintaa yrityksille, tällä hetkellä isoimmat asiakkaat ovat Valmet Automotive ja Framecomp.

– Autotehtaalta meille tulee isoja kangasrullia, joista leikkaamme ja taittelemme erikokoisia paloja. Niitä käytetään mersujen kuljetuksen aikana suojaamaan auton eri osia eli ihan varsinaisesti emme rakenne autoja, mutta hienoa, että he ovat löytäneet meille sopivaa tekemistä.

Alihankintatyön lisäksi Pajalassa tehdään paljon erilaisia käsitöitä ja niitä on myynnissä Pajalan lisäksi Puustissa.

– Ryhmätoimintaa on erilaista, on liikuntaryhmä ja lukupiiri ja paljon käydään myös talon ulkopuolella, esimerkiksi viimeksi olimme museossa.

 

Osa Pajalan asiakkaista on avotyötoiminnassa eli käyvät töissä Pajalan ulkopuolella, mutta saavat Pajalasta kaikenlaista tukea.

– Jokaiselle asiakkaalle on laadittu palvelusuunnitelma ja sen mukaan edetään. Joku käy töissä viitenäkin päivänä, mutta osa vähemmän.

Työtoiminnassa mukana olo on asiakkaille subjektiivinen oikeus, mutta ei siis velvoita heitä. Ulkopuolisille työstä voidaan maksaa ns. työosuusrahaa, joka vastaa palkkaa.

Vuodenvaihteessa keskuksen asiakkaille asetettiin 18 vuoden ikäraja. Yhtenä perusteena oli se, että peruskoulun jälkeen voisi vielä jatkaa opiskelua niin pitkälle kuin mahdollista, Pajalaan voi tulla myöhemmin, jos siltä näyttää.

 

Toimintakeskuksessa järjestettiin keskiviikkona kesäpäivän tilaisuus, jolloin talossa oli avoimet ovet. Toki paikalle voi tulla esimerkiksi käsitöitä ostamaan muulloinkin.

 

Artikkelikuva: Pajalan toimintakeskuksessa tehdään töitä mm. autotehtaalle. Keskuksen vastaava ohjaaja Mari Mattila (vas.) ja Jenni Holvitie tarkastelevat uusien Mersujen suojaksi menossa olevia kankaita.