Uusi peruna sai karnevaalinsa

Pakkahuoneella vietettiin lauantaina uuden perunan karnevaalia. Perunaa sai maistella paikan päällä pikkuannoksina ja tietenkin myös ostaa kotona valmistettavaksi. Paikalla sai myös viljelijältä tarkempaa tietoa perunan viljelystä ja eri lajikkeista.

Lokalahden tilallaan jo toistakymmentä vuotta pääasiassa perunaa viljellyt Anssi Väättänen kertoo, että eri perunalajikkeita maailmassa on satoja ja Suomessakin isommassa viljelyssä kymmeniä.

– Meillekin tulee vuosittain useita ehdotuksia ottaa uutta lajiketta viljelyyn, mutta kaikkia ei kerta kaikkiaan voi edes harkita. Säännöllisesti kuitenkin kokeilemme uusia lajikkeita pienessä mittakaavassa omaan käyttöön ja niistä sitten aina joku joskus pääsee laajempaan kokeiluun, mutta kyllä perunan kohdalla pitää olla melko konservatiivinen, suomalaisen maku ei hetkessä muutu.

Talviperunoissa eroja on ehkä vähemmän eikä tavallinen perunankuluttaja erota muutamaa lajiketta toisistaan, mutta yleisimmät varhaisperunat eroavat selvemmin.

 

– Siikli on perinteinen arvoperuna eli se maksaa enemmän ja syy on se, että se on vaikea viljeltävä. Siihen tulee helposti rupea eli sitä pitää kastella kovasti ja se vaatii myös jykevän maan, missä pH-arvo on alhaisempi.

Maultaan paljon siikliä muistuttava Annabelle on sen kova haastaja varhaisperunana ja se sopii myös pidempään säilytykseen talviperunaksi ja on monikäyttöinen.

– Perinteinen Timo on ehkä väistymässä oleva lajike, mutta tuskin se kokonaan katoaa. Uutena lajikkeena Solit on lyömässä itseään läpi, sen maku on aavistuksen muita miedompi tai hienostuneempi.

Pakkahuoneella Väättäsellä oli myös esittelyssä uusimpana varhaisperunlajikkeena Avanti, jonka väri on aavistuksen muita keltaisempi.

 

Kevät oli säiden osalta tavallisuudesta poikkeava. Pitkään oli kylmää, sitten alkoivat vuodenaikaan nähden todella lämpimät kelit, mutta sademäärät olivat hyvin vähäiset.

– Varhaisperunan istutus alkoi meillä 9.4 eli keskimääräistä vuotta 9 päivää myöhemmin, mutta lämpimän ansiosta takamatka otettiin kiinni. Kuivuus ei varhaisperunaan ehtinyt vaikuttaa, sillä hallan torjumiseksi varhaisperunapelloilla on sadetusjärjestelmä ja kastelu onnistui.

Kesäperunaan ja talviperunaan kuivuus sen sijaan on jo alkanut vaikuttaa. Väättäsen mukaan maa on nyt niin kuivaa, että sitä ei kastelullakaan saada optimitilaan.

– Kuivuus vaikuttaa ensisijassa perunan kokoon. Kastelulla torjutaan myös perunarupea ja sen kannalta oikea-aikainen ja riittävä kastelu on oleellista. Osittain kuivuus voi vaikuttaa myös perunan makuun.

 

Artikkelikuva: Raija Kajarila poikkesi lauantaina Pakkahuoneella perunaostoksilla, kauppiaina Väättäsen perhe eli Anssi, Nea ja Hanna-Leena.