Kuvataidenäyttelyissä avajaissuma

Kuvataiteen ystävillä pitää lähipäivinä kiirettä, sillä kaupungin näyttelytiloissa avautui tiistaina useita uusia näyttelyjä. Kirjaston näyttelytilassa, Galleria Horisontissa ja Runonkulman Galleriassa on paljon sellaisten taiteilijoita töitä, joita ei Uudessakaupungissa ole ennen nähty.

Kirjaston näyttelytilassa on Irakissa syntyneen Bakhtiar Khider Ismailin öljyväritöitä. Ismail tuli Suomeen vuonna 2010 ja viime vuonna tuli autotehtaalle töihin ja muutti Uuteenkaupunkiin.

– Työni ovat realistisia. Valokuvia otetaan nykyään paljon, mutta niitä ei kukaan jaksa katsella kahta tai kolmea kertaa enempää, mutta maalaus kestää koko elämän ja säilyttää mielenkiintonsa.

Vesi on tärkeä elementti Ismailin töissä. Hän sanoo, että raskaan työn vuoksi ei ole ehtinyt maalata niin paljon kuin haluaisi.

Marja Kajanki.

– Näyttelyn isot työt ovat kuitenkin syntyneet täällä tämän vuoden aikana. Toivon, että minulle jäisi jatkossa enemmän aikaa ja voisin ensi vuonna pitää uuden näyttelyn.

Isojen öljyväritöiden lisäksi esille on joukko vanhempia ja pienempiä vesiväritöitä.

 

Runonkulman Galleriassa avautuu tänään naantalilaisen Maria Kajankin näyttely. Hän toimii kuvaamataidon opettajana ja on maalannut kauan, mutta aktiivisemmin vasta jonkin aikaa.

– Kaikki työt ovat tältä vuodelta. Näyttelyn nimi on Paljain jaloin. Aikanaan maalasin paljon kasvoja, mutta ne olivat niin henkilökohtaisen, ne kuvasivat aina jotain henkilöä, mutta näissä töissä ei kasvoja näy ja hahmot ovat anonyymeja, ketä tahansa.

 

Ihan uusimpia töitä edustavat naivistiset kaupunkimaisemat, joissa kerrostalot värikkäine ikkunoineen lomittuvat toisiinsa.

Kajankin värikäs kaupunki.

– Töitäni ei ole ollut aiemmin Uudessakaupungissa eikä oikeastaan muuallakaan, kun olen vasta nyt saanut paremmat työtilat ja aikaa maalaamiseen.

 

Galleria Horisontissa on esillä kahden taiteilijan töitä. Raumalainen Teuvo Salmisen karikatyyrejä on aiemmin ollut Pakkahuoneella esillä, nyt niiden lisäksi mukana on maisemakuvia saaristosta.

Salminen innostui karikatyyreistä jo nuorena ja hän onkin sillä alueella hyvinkin tunnettu. Hän on mm. piirtänyt karikatyyrejä Helsingin Sanomiin ja niitä on julkaistu monissa muissakin medioissa.

– Karikatyyrin periaate on, että suurenna suurta ja pienennä pientä. Joistakin henkilöistä piirrokset syntyvät helposti, joistakin kestää kauemmin. Kukaan ei ole kuvistani kuitenkaan suuttunut, Hjallis Harkimo kyllä omasta kuvastaan totesi, että ei ole lainkaan näköinen.

Vastapainona piirroksille Salminen maalaa öljyväreillä suurikokoisia maisemia. Meri ja saaristo on hänelle tärkeä ja monet maisemista onkin tehty Ahvenanmalla.

– Toivottavasti ihmiset nauravat karikatyyrejä katsellessaan, mutta eivät maisematöitä katsellessaan.

 

Arja Lunden.

Horisontin studiossa on esillä Arja Lundenin sekatekniikkaa ja vesivärimaalauksia. Lunden on maalannut ajankulukseen jo vuosia, ensin hän maalasi öljyllä, mutta vaihtoi sitten vesiväreihin.

– Maalaaminen on minulla jaksottaista, joskus saattaa mennä muutama kuukausi, etten tee mitään ja sitten taas innostun.

Lundenin töissä on usein pohjalla jokin konkreettinen, vaikkapa kukka tai ainakin mielikuva jostain kukasta, mutta lopputulos onkin sitten kaukana valokuvasta.

– Sitä ei aina tiedä, millainen lopputuloksesta tulee. Aloittaa jostain ja sitten huomaa, että viereen sopii tällainen. Se riippuu tunnelmasta.

Esillä olevat työt ovat pääosin muutaman viime vuoden ajalta, mutta mukana on myös muutama vanhempi työ.

 

 

 

Artikkelikuva: Horisontissa voi tutustua Teuvo Salmisen piirtämiin karikatyyreihin ja myös hänen maisemamaalauksiinsa.

Bakhtiar Khider Ismailin töitä on esillä kirjaston näyttelytilassa.