Uusi puheenjohtaja toivoo seesteisempää kautta

Korihaiden uusi puheenjohtaja Johanna Kutila on seurannut koripalloa jo vuosikymmeniä ja ollut seuran toiminnassa mukana pitkään eri tehtävissä, mutta puheenjohtajan pesti ja samalla paikka seuran johtokunnassa on vasta viikon ja yhden kokouksen pituinen.

– Puheenjohtajana reilun vuoden toiminut Ville Laaksonen ei työkiireidensä vuoksi kyennyt enää jatkamaan. Yllätyksenä kysely tähän pestiin tuli ja sitä piti vähän miettiä, mutta nyt kun päätin hommaan lähteä, niin täysillä sitä tehdään, Johanna sanoo.

Koripalloa hän ei itse ole pelannut kuin viime aikoina tätihaiden ryhmässä, mutta muuten koripallo ja seuratoiminta on tuttua.

– Aikanaan kiinnostuin lajista penkkiurheilijana ja sitten omien lasten kanssa olen ollut joukkueenjohtajana ja valmentajanakin heidän joukkueissaan ja pitkään myös Korihaiden juniorijaostossa.

Lisäksi Johanna on mukana pelitapahtumissa erilaisissa tehtävissä.

 

– Puheenjohtajan tehtävä on pitää pyörät pyörimässä, houkutella ihmisiä mukaan toimintaan ja huolehtia yhteyksistä eri suuntiin.

Korihait on saamassa kesän aikana toiminnanjohtajan, mutta nimeä ei voida vielä virallisesti julistaa. Myös useita vuosia toimintaa pyörittänyt Kalle Klotz jatkaa taustaryhmässä, Ville Laaksonen on jatkossakin mukana ja tietenkin tukena on seuran hallitus, joka viime syyskokouksessa valittiin.

– Olen ollut vasta yhdessä hallituksen kokouksessa. Siellä keskusteltiin hallituksen jäsenten vastuusektoreista ja tarkoitus on, että toiminnanjohtajan tulosta huolimatta hallituksen jäsenet kantavat oman osansa tehtävistä.

 

Korihait on saanut liigalisenssin tulevalle kaudella SM-liigaan ja alustavan otteluohjelman mukaan pelit alkavat lokakuun 10. päivä Helsingissä ja 13. päivä Pohitulliin saapuu viime kevään mestari Kauhajoki.

– Valmentajakysymys on kunnossa, pelaajapuolella on vasta viisi sopimusta, mutta taustalla neuvotteluja käydään kiivaaseen tahtiin moneen suuntaan, niissä on mukana ollut myös tuleva toiminnanjohtaja. Ensin tehdään sopimuksen kotimaisen pelaajien kanssa ja jenkit katsotaan lopuksi.

Joukkueen rakentamiseen Johanna ei aio puuttua. Toiveena on tietenkin, että viime kauden tapainen pelaajien tuleminen ja meneminen saadaan loppumaan.

– Pelaajaliikenne on jo taloudellisestikin raskasta, mutta tiedän, että helppoa ei kunnollisten ulkomaalaisvahvistusten hankkiminen ole, vaan yllätyksiä aina tulee. Toivottavasti tuleva kausi voidaan kuitenkin harjoitella ja pelata vakiojoukkueella, se on myös paremman menestymisen kannalta tärkeää.

Korihaiden kausikortti 69 eurolla -kampanja ei aivan päässyt tavoitteeseensa, mutta kampanjaa on nyt jatkettu ja alekortteja voi vielä hankkia.

– Pelitapahtumia on tarkoitus edelleen hieman kehittää, mutta mitään radikaalia uutta ei ole tulossa.

 

Johanna on kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Menossa on uuden hyvinvointikeskuksen suunnittelu Viikaistenmäelle ja sen suhteen Korihaillakin on omia toiveita.

– Lisää sisäliikuntatilaa tarvitaan, se on selvä, seurojen junioritoiminta kärsii jo nyt ja tilojen puute estää toiminnan laajentamisen. Onneksi kaupunki sai vuokrattua syksyksi tilaa Liikuntakeskuksesta, mutta pitkäaikaiseksi ratkaisuksi se ei käy.

Koripalloliitto on asettanut liigassa pelaaville joukkueille vaatimuksia pelipaikan suhteen ja Pohitulli ei niitä kaikkia täytä.

– Uudet vaatimukset täyttävä hallin pitää ehdottomasti olla, mutta ei siellä varmaan 2000 istumapaikkaa tarvita, vaan vähemmälläkin tullaan toimeen, tämän voin sanoa sekä Korihaiden puheenjohtajana että luottamusmiehenä.

Liikuntahallin tilojen osalta on kerätty eri tahojen vaatimuksia ja toiveita, joiden pohjalta aikanaan tehdään päätökset sen koosta. Kaikkia toiveita ei voida ottaa huomioon, mutta toisaalta kun uusi tehdään niin kannattaa tehdä kunnollinen.

– Järkevillä, moneen käyttöön soveltuvilla ratkaisuilla saadaan lopputulos, joka palvelee mahdollisimman monia kaupunkilaisia resurssit huomioiden.

 

Pitkään junioritoiminnassa mukana olleena Johanna alleviivaa talkootyön merkitystä koko seuran kannalta. Edustuksen taustajoukkojen lisäksi joka joukkueeseen kuulu iso joukko vapaaehtoisia.

– Koripalloa voi ryhtyä harrastamaan seuratoiminnan kautta. Jokaiselle löytyy takuulla tehtäviä joko peleissä, juniorijoukkueissa tai muussa toiminnassa.

Peleissä tarvitaan usean kymmen hengen porukka huolehtimaan, että kaikki sujuu hyvin. Toimitsijoilta ja järjestysmiehiltä vaaditaan erikoistaitoja, mutta muitakin tehtäviä on yllin kyllin.

– Kotipelejä edustuksella tulee puolen vuoden aikana olemaan noin 20, joten kovin sitovaksi niissä toimimista ei voi sanoa.

Johanna uskoo vahvasti, että koripallo tulee säilymään merkittävässä asemassa Uudenkaupungin elämässä sekä kilpailullisesti että nuorison liikuttajana.

 

Artikkelikuva: Johanna Kutila työskentelee perheyrityksessä, istuu kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa ja nyt myös johtaa Korihaita.